Ingen Dan Park-utställning i Köpenhamns rådhus

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av ledamöterna i ett utskott i Köpenhamns kommun säger nu nej till att anordna en utställning med den dömde konstnären Dan Parks bilder.

Sedan tidigare stod det klart att Dansk Folkeparti  gärna såg att rådhuset upplät sina lokaler för att ställa ut bilder. Bilder som i Sverige resulterat i att Dan Park fällts för hets mot folkgrupp och förtal.

Vänsterpartiet Enhetslistan har varit emot en utställning från första början och när socialdemokraterna i utskottet nu också säger nej, så blir det ingen utställning.

Dan Park

Författarinitiativ

– Jag skulle inte drömma om att förbjuda Dan Parks verk, men därifrån till att säga att Köpenhamns rådhus ska ställa sin finaste sal till förfogande för en separatutställning är det långt, säger socialdemokraten Lars Weiss till tidningen Politiken.

Initiativet till utställningen kom från författarna Birgithe Kosovic och Jens Martin Eriksen, som genom utställningen ville visa upp ”vansinnet” i processen mot Dan Parks.

”Signal till Sverige”

Kosovic menar att det är ”en skam” att utställningen nu inte blir av på rådhuset då det skulle skickat en ”signal till Sverige att man från politiskt håll i Danmark inte vill ställa upp på att sätta folk i fängelse på grund av deras konst”.

En utställning med Dan Parks bilder kommer dock att äga rum i Köpenhamn senare i oktober, men det blir alltså inte på rådhuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dan Park

Mer i ämnet