Dan Park. Foto: TT

Parks advokat: Vi kommer förmodligen överklaga

Publicerad

Dan Parks advokat säger att Park är nöjd med att ha fått framgång i vissa delar av hovrättsdomen, men att han förmodligen kommer överklaga till högsta instans.

– Jag har bara pratat som hastigast med honom i telefon, men han är nöjd över att fått framgång i vissa delar i den här domen. Men samtidigt har han uttryckt att han förmodligen vill överklaga domen, säger Dan Parks försvarsadvokat Teodor Bodin Löfgren till Kulturnyheterna.

Ni kommer alltså att ansöka om prövningstillstånd till Högsta domstolen?

– Jag tror det. Det är en komplicerad och omfattande dom så jag och Dan Park får träffas igen och gå igenom den noggrant.

Hur stor sannolikhet är det att Högsta domstolen tar upp ett sådant här fall?

– Det är svårt att säga, men det här är ett speciellt fall. Det finns flera unika aspekter. Som tillexempel att det är en konstnär som döms för den här typen av brott. Vad jag vet har det inte förekommit tidigare.

Samma bild, olika kontexter

Men står man över lagen för att man är konstnär?

– Det handlar inte om att stå över lagen utan att man måste se till sammanhanget. För att kunna döma efter bestämmelser om ”hets mot folkgrupp” men samtidigt inte göra sig skyldig till några konventionskränkningar så krävs det att man ser till sammanhanget. Det har HD varit tydlig med tidigare där det funnits ett motstående intresse som tillexempel religions- och yttrandefrihet säger Teodor Bodin Löfgren.

– Det är också intressant att få prövat om samma bild eller meddelanden som sprids ska bedömas på samma sätt oavsett i vilken kontext de sprids i. Om de affischer Dan Park klistrat upp på elskåp och hållit upp i demonstrationer ska bedömas på samma vis när de visas på vernissage. Det är samma bilder men i olika kontexter.

Tiden för överklagande till Högsta domstolen är fyra veckor från dagen för hovrättens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dan Park

Mer i ämnet