Louvren drabbad av översvämningar. Foto: TT/Lise Åserud

Konst på Louvren skadad efter rekordregn

Uppdaterad
Publicerad

Efter de kraftiga regnstormarna i Paris har flera kulturinstutioner drabbats av vattenskador. Tre verk på Louvren måste nu restaureras och på det franska nationalbiblioteket har medeltida manuskript drabbats av vattenskador.

Det var den nionde juni som ett kraftigt regnoväder drog in över Paris. Regnet orsakade översvämningar och brandkåren tvingades rycka ut totalt 87 gånger.

Bland de drabbade byggnaderna fanns Louvren och i ett pressmeddelande under torsdagen framkom det att två verk av Nicolas Poussin (1594-1665) och ett av Jean-François de Troy (1679-1752) måste restaureras.

Målningen L’Automne av Nicolas Poussin restaureras. Foto: Wikimedia Commons

Även Frankrikes nationalbibliotek drabbades av regnet när vatten droppade in genom taket på avdelningen för medeltida manuskript, rapporterar The art news paper. Dessutom översvämmades kulturministeriets källare, enligt BBC.

Långsiktig plan – flytta förvaring från Paris

Det är inte första gången Paris museum drabbas av översvämningar. Under sommaren 2016 tvingades både Louvren och d'Orsay-museet stänga för att skydda sina samlingar. Konstverken på Louvren flyttades då tillfälligt högre upp i huset och förblev därmed oskadda. Men enligt New York Times är den långsiktiga strategin för museet att flytta verk som inte visas till en förvaringsbyggnad i staden Lens som ligger ungefär 20 mil från Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.