Konstnären Makode Linde. Foto: Scanpix

Konstnären Makode Linde misshandlad

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Makode Linde blev misshandlad och hotad natten till fredag.

Tillsammans med flera andra konstnärer förberedde Makode Linde en vernissage i Strömstad, då en man kom in i utställningslokalen. Mannen var berusad och slog Linde med en liten flaggstång, med en svensk flagga på.

– Han skrek den vanliga harangen av jag ska döda dig bögjävel, nu ska ni få se vem som bestämmer och att han betalar skatt i Strömstad. Jag har fruktansvärt ont i nacken i dag, säger Makode Linde till Expressen.

Tårta på Moderna väcker kritik

Efter att ha träffat Makode Linde med stången, försvann mannen från platsen. Flera av de andra konstnärerna hann dock fånga den misstänka gärningsmannen på bild varför det finns gott hopp om att polisen hittar honom.

Känd för karikatyr-tårta

Linde är konstnär, musiker och dj. Han blev uppmärksammad i hela världen under våren 2012, för sin tårta i form av en karikatyr av en svart kvinna.

Tårtan startade en livlig debatt (kallad ”tårtgate”), särskilt då kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar i tårtan under vernissaget på Moderna museet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet