Foto: SVT

Kvinnan med handväskan tar plats i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
ETC:s och förlaget Leopards litteraturmässa Bokmassan har fått låna statyn föreställande en kvinna med handväska gjord av konstnären Susanna Arwin.

Nu tar den plats utanför mässtältet på Heden i Göteborg efter att ägaren hört av sig och velat låna ut den.

– Vi blev så glada när vi fick förfrågan, vi tackade ja direkt, den kommer att stå vid Heden under hela Bokmassan, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson till Kulturnyheterna.

Statyn, som föreställer en kvinna som svingar en handväska, skapade debatt när den gjordes. Bilden är inspirerad av en nyhetsbild tagen av Hans Runesson och föreställer Danuta Danielsson som slår en nynazist i huvudet med en handväska. Fotografen motsatte sig statyn, så även Danielssons son.

Kommunerna sa nej

Växjö kommun tackade nej till att köpa statyn, varpå entreprenören Lasse Diding köpte den för att skänka till Varbergs kommun. Efter mycket om och men tackade även Varberg nej. Statyn gick slutligen till Hallands Kulturhistoriska museum.

Susanna Arwin tillverkade flera exemplar av statyn och den som nu ska stå i Göteborg tillhör en privatperson som vill förbli anonym.

– Det som är värt att säga är att statyn är en generalisering av nyhetsbilden. Den förställer inte kvinnan längre, utan är en symbol motstånd mot högerextrema, säger Andreas Gustavsson.

LÄS MER: Konflikten kring Loreens nummer – hotas med stämning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer