Konflikten kring Loreens nummer – hotas med stämning

Uppdaterad
Publicerad

Detaljen med handväskan i Loreens nummer är inte en okomplicerad historia.

Väskan utgör en referens till ett fotografi från 1985.

Nu hotas referensen i Melodifestivalen med rättsliga åtgärder, skriver Expressen.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att handväskan i Loreens nummer ”Statements”, är en referens till en nyhetsbild från en nynazistisk demonstration på torget i Växjö 1985. På bilden ses en kvinna slunga sin handväska mot en demonstrant. Bilden togs av fotografen Hans Runesson.

– Det känns väldigt tveksamt, sa han till Kulturnyheterna när vi berättade om handväskans funktion i Loreens Melodifestivalframträdande.

Melodifestivalen 2017

Mest tveksamt kändes det, enligt Hans Runesson, med tanke på kvinnan på bildens son. Hon lever inte längre, men sonen har tidigare motsatt sig att en staty av mamman skulle byggas i Växjö.

Ska stämma Melodifestivalen

Nu reagerar sonen även starkt på Loreens framträdande i Melodifestivalen. Till Expressen säger han att han överväger rättsliga åtgärder.

– Jag kan bara säga kortfattat att det blir en stämningsansökan. Jag har bestämt mig för det här och det kommer bli så. Jag har kontaktat en advokatbyrå som är mer än villig att ta sig an detta och en stämningsansökan kommer lämnas in till Stockholms tingsrätt, säger han till tidningen.

– Jag vill inte tjäna pengar på min mamma, det är jag komplett ointresserad av. Däremot vill jag att rätt ska vara rätt. Det är tråkigt att Loreen använder sig av min mamma.

Kommer inte ändra

Loreen har tidigare förklarat för Kulturnyheterna att hon inte tänker stryka partiet med handväskan från sitt nummer.

– Jag kommer absolut ha kvar den. Det adderar en så stark symbol. Det handlar liksom inte bara om en person utan om oss allihop. Jag använder den för att visa på att det är viktigt att ta ställning även om man står själv, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet