Konstnären Carl Michael von Hausswolff slipper åtal. Foto: Scanpix

Konstnär som målade med aska slipper åtal

Uppdaterad
Publicerad

Den polska förundersökningen mot den svenska konstnären Carl Michael von Hausswolff har lagts ned.

Svensken Carl Michael von Hausswolff misstänktes för att ha stulit och skändat mänskliga kvarlevor, när han använde aska från det forna koncentrationslägret Majdanek i en målning.

Nu meddelar åklagare i staden Lublin i sydöstra Polen att förundersökningen mot honom lagts ned, enligt flera polska medier.

Aska från förintelsen i konstverk

Tog askan 1989

Konstnären har uppgett att han tog askan från ett krematorium där koncentrationslägret i Majdanek tidigare låg under en resa 1989. Drygt 20 år senare blandade han ut askan med vatten och målade en akvarelltavla, som ställdes ut i Lund i december i fjol.

Riskerade fängelse

Tavlan väckte debatt och den polska förundersökningen mot Carl Michael von Hausswollf inleddes i januari. Ett åtal och en fällande dom hade kunnat resultera i fängelse.

Brottet preskriberat

Att förundersökningen nu lagts ned beror på att stöld är ett brott som preskriberas efter fem år i Polen. Likaså att skändandet av mänskliga kvarlevor, det vill säga användandet av askan i ett konstverk, ägde rum i Sverige och därför inte omfattas av polsk lagstiftning.

Nära 80.000 människor, varav majoriteten judar, miste livet i koncentrationslägret Majdanek under åren 1941-1944.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aska från förintelsen i konstverk

Mer i ämnet