Foto: Åke E:son Lindman/SVT.

Återanställd konsthallschef: Inte alls förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar konstmuseums sparkade chef Bengt Olof Johansson får nu åter förtroende att leda konsthallen, i alla fall tills en ny museichef är rekryterad. – En bekräftelse på att det jag har gjort inte har varit fel, säger Bengt Olof Johansson till Kulturnyheterna.

Kalmar konstförening äger och driver konstmuseet. Och föreningens styrelse beslutade under torsdagskvällen, med röstsiffrorna 4-2, att återanställa Bengt Olof Johansson så att han kan slutföra det arbetet han påbörjat. Det rapporterar tidningen Östra Småland.

Museets tillförordnade chef sade upp sig med omedelbar verkan efter konstföreningens beslut, rapporterar tidningen.

Ny styrelse

Det var i början av mars som Bengt Olof Johansson sparkades av konstföreningens styrelse. Men det var en oenig styrelse som fattade det beslutet och två av styrelsemedlemmarna valde att hoppa av i protest mot sparkningen. Och uppsägningen blev också kritiserad av stora delar av svenskt konstliv.

Den hätska debatten kring uppsägningen resulterade sedan i att en ny styrelse för konstföreningen valdes i förra månaden. Och det är alltså den nya styrelsen som nu vill se Bengt Olof Johansson tillbaka på chefsposten.

Förvånad

– Det är fantastiskt. Det var inte alls förväntat med tanke på det som har hänt tidigare. Det är en bekräftelse på att det jag har gjort med verksamheten inte har vart fel i alla fall, säger Bengt Olof Johansson.

Han har pratat med styrelsens ordförande men vill inte gå in på detaljer eftersom det nu har inletts förhandlingar med styrelsen om att komma tillbaka till chefsposten under ”en relativt begränsad” period.

”Desperat behov av ledning”

Han vill heller inte gå in på hur den här tiden har varit men nu ska han fortsätta samtalet med arbetsutskottet om chefsmandatets villkor och förutsättningar.

– Eftersom jag har fått frågan handlar det ju inte om att ändra inriktning utan jag ska ju fullfölja det som jag har planerat.

Bengt Olof Johansson hoppas att de blir klara med förhandlingarna under nästa vecka.

– De är ju i desperat behov av ledning. Museet har varit fritt fall i två månader i princip så de är angelägna om att jag kommer tillbaka så fort som möjligt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikt på Kalmars konstmuseum

Mer i ämnet