Konstnär angreps under skapande

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Carolina Falkholt arbetade med sitt senaste konstverk – en vagina på ett snöblock – när en man kom fram och började skrika och knuffa henne.

Inför helgens invigning av kulturhuvudstadsåret målar grafittikonstnären Carolina Falkholt en vagina på en snövägg. Konstverket har väckt starka reaktioneri Umeå.

I dag attackerades konstnären när hon stod och målade. Det kom fram en man som uppträdde hotfullt.

– Han frågade varför jag var här och förstörde. Sedan puttade han mig, säger Falkholt till Västerbottensnytts team på plats.

Mannens förklaring: Ett missförstånd

Carolina Falkholt lämnade platsen efter attacken och har, på grund av händelsen, nu avbrutit målandet. Konstnären får också stöd av säkerhetsansvarige för Umeå 2014.

– Jag är jätteskärrad just nu. Det känns inte bra att bli nerslagen när jag utövar min konst, säger hon.

Under eftermiddagen fick Västerbottensnytt kontakt med mannen som utförde attacken. Han förklarade hela händelsen som ett stort missförstånd.

– Jag trodde att det var någon som stod och vandaliserade. Jag blev upprörd över att ingen vågade säga ifrån, säger han.

Du tyckte inte att det var konstigt att någon vandaliserade mitt i central Umeå? 

– Jo, men ju fräckare man är desto mer kommer man undan med. Jag trodde att hon förstörde, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaginakonstnären Falkholt

Mer i ämnet