Turkis polis blockerar i juli cirka 1.000 journalister som demonstrerar för pressfrihet och mot de trakasserier som kollegor fått utstå under protester mot regeringen en månad tidigare. Foto: Scanpix

Fortsatt kris för journalister i Turkiet

Publicerad

En framstående grupp som arbetar för att stödja pressfriheten ber i ett brev Turkiets premiärminister att vidta åtgärder för vad de kallar för en journalistkris i landet.

I ett brev daterat den 16 september berättar amerikanska ”Commitee to protect journalists” om flera nya bekymmer som de ser med landets pressfrihet, rapporterar AP.

De pekar särskilt på regeringens försök att kontrollera medietäckningen av aktuella hänselser, till exempel vid de protester som var mot regeringen i juni.

Anklagas för att ha publicerat falska uppgifter

I brevet, som är signerat av kommiténs chef Joel Simon, står det att den turkiska regeringen har bedrivit stark anti-press-retorik sedan förra årets fängslande av journalister i landet.

De skriver också att höga tjänstemän, inklusive premiärministern, har anklagat medieorganisationer för att ha publicerat falska uppgifter för att skada synen på regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer