Morgan Nilsson är ordförande i den ideella föreningen Historieforum Västra Götaland. Foto: TT

Kritik mot SVT:s vikingaserie: ”Mälardalspropaganda”

Uppdaterad
Publicerad

”Snedvriden Mälardalspropaganda”. Så beskrivs SVT-serien ”Vikingarnas tid” av den ideella föreningen Historieforum Västra Götaland.

– Man kan nästan tro att den är sponsrad av Birka turistcentrum, säger ordförande Morgan Nilsson, som anmält dokumentären till granskningsnämnden.

Dokumentärserien ”Vikingarnas tid” sändes i SVT under jul och nyår.  Kring några skelettfynd byggs berättelsen om Sveriges framväxt, från yngre järnålder in i det tidiga kristnandet.

Programledaren och arkeologen Jonathan Lindström rör sig i Rom, på Öland och runt Sundsvall, men en stor del av serien koncentrerar sig på platser i östra Sverige, som Birka, Sigtuna och Uppsala.

Anmäler programmet för partiskhet

Detta har upprört medlemmarna i  föreningen Historieforum Västra Götaland. Avsaknaden av historiska platser och händelser från Västsverige har gjort att ordförande Morgan Nilsson valt att anmäla programmet för partiskhet och osaklighet, något Skaraborg läns tidning tidigare rapporterat om.

– Vi kallar det Mälardalspropaganda. Om man ska spegla några hundra år av Sveriges historia, som perioden när landet kristnades, så går det inte att bara berätta några procent, säger han. 

– Rikets framväxt var ju här i Västsverige. När Västergötland hade kristnats under ett par hundra år och vi hade tio biskopar i Skara så höll de fortfarande på och blotade uppe i Uppsala.

Programledaren: ”hittade inget lämpligt skelett”

Programledaren Jonathan Lindström tillbakavisar anklagelserna om ”Mälardalspropaganda” och säger att programidén: att bygga serien kring ett antal skelett, gjort att Västsverige fått stryka på foten.

– Vi hinner igenom tusen år i det här programmet och plöjer igenom en massa saker. Vi ville berätta historien utifrån de här skelettfynden, för att berätta om några individer och Sveriges framväxt. Då råkade det vara så att vi inte hade något lämpligt skelett från Västergötland.

En urgammal konflikt

Frågan om vems vikingar som egentligen byggde Sverige är laddad, och konflikten sträcker sig långt tillbaka i tiden, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet. 

– Vikingarnas epok är någon slags riksbildningshistoria. Då kommer vi rakt in i nationalismens kärna: Vilka bygger Sverige – och varför? Var det i Västergötland, Uppsala, Östergötland eller på Gotland det hände? säger han och fortsätter.

– Här blir många människor intresserade av att driva igenom sin tes. Detta har varit en snurra på tråden i hundratals år, eftersom vi inte har några skriftliga källor som en gång för alla kan säga vilka som har rätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.