Kritiken mot kulturminister Amanda Lind (MP) växer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kritiken mot kulturminister Amanda Lind (MP) växer

Uppdaterad
Publicerad

De svenska coronarestriktionerna slår hårt mot kulturbranschen och kritiken mot kulturminister Amanda Lind (MP) växer.

”Amanda Lind, du måste avgå”, skriver författaren och komikern Jonas Gardell i Expressen.

Ordningslagen slår fast att högst 50 personer får samlas vid kulturevenemang. Restriktioner som tidigare har ifrågasatts av musiker, scenarbetare och artister i ett öppet brev till regeringen. Undertecknarna vill ha svar på varför 50-personersregeln för kulturevenemang står fast samtidigt som till exempel bad får ta emot hundratals gäster.

Reglerna har även ifrågasatts av kulturpolitiker i andra partier. Både Per Lodenius (C) och Vasiliki Tsouplaki (V) har tidigare sagt att de tycker att regeringen bör göra en översyn av reglerna till hösten för att se om det går att lätta på restriktionerna på ett smittsäkert sätt.

”Amanda Lind, du måste avgå. Nu.”

Författaren och komikern Jonas Gardell går ett steg längre i sin kritik och kräver kulturministerns avgång i Expressen. Han ifrågasätter varför coronarestriktionerna skiljer sig åt mellan olika branscher.

”Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte en fullsatt teater?”, skriver han.

Enligt Jonas Gardell är regeringens beslut inkonsekventa och han menar att Amanda Lind är en svag företrädare för kulturbranschen.

”Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen.”, skriver han.

Ifrågasätts på DN:s ledarsida

Även DN:s Barbro Hedvall är kritisk mot kulturministern. Hon ifrågasätter hur Amanda Lind har bemött kritiken och kulturbranschens krav på tydligare besked.

”Tänk om vi i stället hade en riktig kulturminister, en person som solidariserade sig med sitt uppdrag. Någon som kände längtan hos både utförarna och publiken. En sådan skulle åtminstone försöka rucka på godtyckliga gränsdragningar och söka utvägar. ”, skriver Barbro Hedvall på DN:s ledarsidor.

Under helgen lättade Finland på restriktionerna och blev det första landet i Norden att tillåta offentliga evenemang för mer än 500 personer. I Norge är gränsen 200 personer, i Danmark 500 personer och på Island 100 personer.

Lawen Redar (S), socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, menar att det kan finnas lösningar hos våra grannländer att ta efter.

– Jag har noterat att man i Danmark och Norge har skapat riktlinjer för en coronaanpassad verksamhet. Det vi har gjort i kulturutskottet är att vi snabbt arbetat fram tydliga krisbidrag till kulturen, idrotten och mediesektorn och det är ett arbete som vi måste fortsätta med i höst, säger hon till Ekot. 

Kulturnyheterna söker Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.