Vilken podd tar upp skräckförfattaren H.P Lovecrafts arv? Se det och mer i klippet. Foto: SVT arkiv, Andreas Idén

Kritikern tipsar: Fem skräckpoddar att bli skrämd av

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att föreställa sig ett podduniversum utan skräck. För berättelser om oförklarligheter, övernaturligheter och mysterier har fascinerat människan i alla år. Här är fem tips för dig som tycker om att känna nackhåret resa sig.

The Dark Histories

Verkligheten innehåller ibland mer skräck än vad någon påhittad spökhistoria kan göra. Hur har man egentligen bedrivit exorcism under århundradena? Varför började man med tortyr?

Programledaren Ben Cutmore blandar mörka och skrämmande historiska nedslag genom tiderna med gamla mordfall och olösta mysterier. Hans behagliga röst guidar förrädiskt mjukt genom mysrysligheterna.

Vargtimmen

Västkustborna Tomas Arvidsson och Lars Willfors älskar verkligen spökhistorier och skräckfilm. Så mycket att de plockar isär och vrider och vänder på alla möjliga teman: arvet från H.P. Lovecraft, varför kärlekspar alltid råkar så illa ut i slasherfilmer, vad ett bra soundtrack är och så vidare.

Det märks att Lars Willfors är gymnasielärare, podden är lika entusiastisk som upplysande och analyserande. Här får man vidare tips på bortglömda filmer, klassiker, genant dålig skräck och obskyra regissörer som endast de mest inbitna fansen har koll på. Det vill säga poddens två programledare.

Creepypodden i P3

Creepypodden, en av Sveriges mest lyssnade, innehåller spökhistorier från verkligheten, i synnerhet läskigheter från internets mörkare sidor. En ”creepypasta” är en urban legend eller modern skräckhistoria som sprids genom olika forum på nätet tills den helt enkelt tas för fakta (ordet pasta refererar till att ”copy and paste”, alltså kopiera text).

Journalisten Jack Werner, med en förkärlek till vandringssägner och moderna myter, läser historierna och förklarar fenomen och ursprung till berättelserna och sätter dem i kontext. Inte mindre läskigt för det, snarare tvärtom.

Knifepoint Horror

Om du tror att det är svårt att bli genuint skrämd av någon som läser en skräcksaga bara rakt upp och ned – tänk igen.

Knifepoint Horror har rankats bland världens bästa skräckpoddar sedan starten 2010 (vilket betyder att det finns många avsnitt att ösa ur vid det här laget). Och konceptet är enkelt – en man vid namn Soren Narnia läser upp en story per avsnitt, i stort sett helt utan ljudeffekter och annat rysförstärkande.

De läses upp i jag-form, berättarrösten är helt neutral. Och det hela är supersuperäskigt.

Död mans podd

 “Inspelningarna som ni hör i denna podd hittades i en dator som har stått i ett dammigt förråd på ett bibliotek någonstans i Sverige”. Så inleds ”Död mans podd” där en mystisk röst, kanske från andra sidan, läser spökhistorier för barn och unga som tycker om kalla kårar.

Vissa verkliga, andra…kanske verkliga? Podden har funnits ett tag men är numera inaktiv…vilket är läskigt i sig. Kanske finns det en ledtråd i avsnitten om varför det inte kommer fler avsnitt?

I klippet ovan väljer Caroline Hainer ut tre skräcklyssningar av de fem ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.