Amanda Lind. Foto: Claudio Bresciani /TT/Paulo Duarte

Kulturministern: ”Kommer behöva ytterligare riktade stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP) sticker inte under stol med att de nya restriktionerna kommer att drabba kulturbranschen hårt – samtidigt vet hon ännu inte när och hur branschen ska få hjälp.

– Det kommer att behövas mer riktade stöd och det är något som vi jobbar med nu, säger Amanda Lind.

Måndagens besked om att offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare förbjuds har tagits emot med sorg inom kulturbranschen, något Kulturministern säger sig ha förståelse för.

– Kultursektorn har drabbats väldigt hårt genom hela pandemin. Dagens besked innebär att en tuff situation blir ännu tuffare. Jag ser att det kommer behövas mer stöd för att man ska kunna ta sig igenom det här, säger Lind.

Ytterligare riktade stöd

När kan det komma besked gällande den formen av stöd?

– Så fort som det går. Förra veckan presenterade vi att korttidspermitteringen förlängs. Det är i sig ett viktigt besked för kulturen men jag tror att vi också kommer att behöva ytterligare riktade stöd.

Många har förvånats över att regeringen höjde publikgränsen till 300 för sittande publik, för att nästan genast ta tillbaka. Men de nya restriktionerna kommer endast att gälla en kortare tid, enligt Amanda Lind.

– Under pandemins gång har vi försökt hitta mer träffsäkra regler. Det var därför vi gick med på undantaget på 300 för sittande publik. Det ligger fortfarande kvar så när smittan tillåter ska man regionalt kunna ta beslut om att släppa på mer sittande publik.

Ett långt arbete

Ser du något ljus i tunneln?

– Jag hoppas att alla människor verkligen undviker att festa och olika typer av sociala sammanhang. Sen måste vi se till att verksamheter överlever, det gäller både privata och kommersiella verksamheter och enskilda näringsidkare, så att de kan starta upp igen. Men det kommer att vara ett långt arbete, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.