Christer Nylander (L), Alice Bah Kunkhe (MP) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: TT

Kulturministern reagerar på Åkessons P3-utspel ”grövsta påhopp jag hört”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var med i P3:s morgonprogram Morgonpasset och sade i direktsändning: ”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt”. Nu reagerar Åkessons politiska motståndare.

Kulturminister Alice Bah Kunkhe skriver i en kommentar till SVT Nyheter att hon reagerar starkt på Åkessons uttalande.

– Jimmie Åkessons uttalande mot P3 och public service är ett av de grövsta påhopp jag hört under min tid som kulturminister. Det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som utgör ett hot mot det fria ordet.

”Man måste kunna tåla satir”

Även Liberalernas gruppledare Christer Nylander tycker att uttalandet är bekymmersamt, men menar att han inte är förvånad.

– Vi har ju sett hur SD:s systerpartier i Europa ger sig på och försöker styra och påverka media. Vi vet ju om att SD är väldigt aktiva i kultur- och mediepolitiken av ett syfte. Är man ledande politiker måste man kunna tåla satir och skämt.

För att förtydliga så sa han att han skulle lägga ner P3 om han var chef där.

– Men när en ledande politiker säger det på det sättet så är det väldigt allvarligt. Det är ett direkt eller indirekt sätt att försöka påverka.

Jonas Sjöstedt kommenterar

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet säger att detta är ett ”direkt angrepp på public service”.

– Det här är inte första gången sverigedemokrater angriper public service. De menar allvar – det här valet handlar också om medias oberoende och att politiker inte ska bestraffa medier som kritiserar dem.

Även han menar att satir har en betydelse för demokratin.

– Jag tycker att det är avgörande att man får både granska och driva med politiker. det är en del av det demokratiska samtalet.

– Vi bör stärka public service oberoende via grundlagarna, säger Jonas Sjöstedt.

”Så uppför sig inte ledare från seriösa partier”

Även Moderaternas kulturpolitiske talesperson Olof Lavesson kommenterar Jimmie Åkessons uttalande.

– Fria medier är grundbulten i vår demokrati, oavsett om det handlar om public service eller andra medieföretag. Alla kan ha synpunkter på vad man tycker om och inte, men att som politiker hota med nedläggning för att man inte gillar innehållet är oacceptabelt. Så uppför sig inte ledare från seriösa partier, skriver Olof Lavesson till SVT Nyheter.

– Tyvärr känns detta igen från SD:s övriga kulturpolitik där man bara vill släppa fram finansiering till kultur som gynnar den egna politiska agendan.

SVT Nyheter söker Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.