Foto: Netflix/HBO Nordic/Disney+

Kulturnyheternas tv-kritiker väljer höstens bästa tv-serier

Uppdaterad
Publicerad

TV-hösten bjuder på ursprungshistorier, miniserier och hollywoodskådisar. Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg tipsar om åtta av höstens bästa premiärer.

Tv-hösten 2020 i korthet: a-listeskådespelare, en övervikt av miniserier och, som vi misstänkte: inga mastodontserier.

Hollywood fortsätter läcka skådespelare till den lilla skärmen, och dessa föredrar sannolikt miniserier framför de traditionella, fleråriga 10-avsnittssäsongerna – miniserien innebär ett kortare kontrakt, men ändå mer utrymme för karaktärsutveckling än i en långfilm.

En nyhet för oss i Sverige är att ytterligare en strömningstjänst lanseras den 15 september: Disney+. Tjänsten lanserades med buller och bång i USA förra året med Star Wars-serien The Mandalorian, som blev både en kritikerfavorit och en mememaskin på nätet. Återstår att se om den blir lika populär här hemma.

Och med det sagt är vi väl igång. Här är listan över några intressanta titlar under hösten 2020: 

Måste Gitt (5 september, SVT)

Foto: Stina Stjernkvist

Fristående fortsättning på långfilmen från 2017 med samma namn. Regissören och upphovsmannen Ivica Zubac har kallat sin skapelse “Solsidan fast i orten”. Vi följer Metin (Can Demirtas) som är tillbaka i Jordbro efter en kort fängelsevistelse. Hans debutbok har floppat och nu lider han av en förlamande skrivkramp. Fikarumssnacket i SVT:s dramakorridor vittnar om höga förhoppningar kring denna premiär.

The Mandalorian (15 september, Disney+)

Foto: Disney+

Disney +:s flaggskeppsserie och ytterligare en pusselbit i det ständigt expanderande Star Wars-universat. Utspelar sig fem år efter händelserna i Jedins Återkomst och handlar om prisjägaren Din Djarins äventyr. Serien är skapad av Jon Favreau och innehåller en av förra årets kanske populäraste meme-material, den ursöta rollfiguren Baby Yoda. Musiken är komponerad av svenska Ludwig Göransson, som förra året vann en Oscar för sin musik till filmen Black Panther.

We are who we are (15 september, HBO Nordic)

Foto: HBO Nordic

Två 14-åriga särlingar växer upp på en militärbas i Italien och odlar en vänskap som inte uppskattas av deras föräldrar (Chloê Sevigny och Kid Cudi). Serien är skriven och regisserad av Luca Guadagnino (Call me by your name). Att döma av de klipp som släppts är det ett finstämt relationsdrama inte helt olik den prisbelönta Call me by your name. Musik av Dev Hynes, även känd under namnen Lightspeed Champion, och Blood Orange.

Ratched (18 september, Netflix)

Foto: Netflix

Ytterligare en ursprungshistoria! Den här gången är det filmhistoriens mest kända sjuksköterska, nurse Ratched (ni vet, hårdingen i Miloš Formans Gökboet från 1975) vars förflutna ska målas ut. Sarah Paulson (Mrs. America, Studio 60 on the Sunset Strip) spelar huvudrollen som den unga Mildred som 1947 tar anställning på ett dårhus i Kalifornien där färgskalan är lika oroväckande som behandlingen av de intagna. Serien är skapad av Ryan Murphy (Glee, American Horror Story).

The Undoing (26 oktober, HBO Nordic)

Foto: HBO Nordic

Ursäkta namedropping men vad ska man annars göra med ett sådant här kaxigt uppställ? Serien är skriven av den amerikanske tv-alkemisten David E Kelley (Big Little Lies, Ally McBeal) och regisserad av danska Susanne Bier (Hämnden, Bird box). I rollerna ser vi bland andra Nicole Kidman, Hugh Grant och Donald Sutherland. The Undoing är en thriller baserad på Jean Hanff Korelitz roman You should have known (2014) och skulle haft premiär i våras men sköts upp på grund av coronapandemin.

Top Dog (Cmore/TV4, senhöst)

Foto: Cmore/TV4

Krimfest på alla sätt. Serien är baserad på Stockholm noir-författaren Jens Lapidus romanserie VIP-rummet, Sthlm Delete och Top Dogg. Ett mystiskt försvinnande sätter fart på intrigen och tvingar affärsjuristen Emily Jansson, spelad av Josefin Asplund, och ex-brottslingen Teddy Maksumic, spelad av Alexej Manvelov, att samarbeta. Jag vet inte vad ni tycker men själv ser jag gärna allt med Manvelov, Sveriges Robert De Niro. (Får man vara så förutsägbar? Jag ser ingen annan råd!).

Jakten på en mördare (15 november, SVT)

Foto: SVT

Regissören Mikael Marcimain (Lasermannen, Call Girl) fortsätter gräva i den svenska kriminalhistoriens hjärta. Jakten på en mördare är baserad på kriminalreportern Tobias Barkmans reportagebok med samma titel. Serien handlar om en lång period i svensk rättshistoria, men ett av fallen som dyker upp i serien är det bestialiska Helénmordet som chockade Sverige i slutet av 80-talet och inte fick sin upplösning förrän många år senare.

Fotocredd: Carolina Romare

LasseMajas Detektivbyrå (Premiär i jul, Cmore/TV4)

Från vänster: Maja (Ellen Sarri Littorin), Polismästaren (Anders Jansson) och Lasse (Elis Nyström). Foto: Oscar Lovnér/C More/TV4

I julas startade Cmore/TV4 sin satsning på familjeunderhållning med Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet. I år är det ytterligare en älskad barnklassiker som förvandlas till tv-serie. LasseMajas Detektivbyrå är en serie i sex avsnitt som alla baseras på varsin bok i Martin Widmark och Helena Willis serie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.