Foto: SVT/TT/AP

Kulturnyheternas tv-kritiker väljer vårens bästa serier

Uppdaterad
Publicerad

En tornado av uppföljare är på väg våren 2018: Handmaid's Tale, Westworld, Homeland och Bonusfamiljen är några exempel. Men här finns också några lovande premiärer. Kulturnyheternas tv-kritiker har gjort ett urval bland vårens premiärer och återkomster.

Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg väljer vårens tre potentiellt bästa serier, här finns en lista med fler serier att hålla utkik efter i vår.

Altered Carbon

Foto: Netflix
serierecension

Premiär 2 februari på Netflix

Netflix tar fram de stora kanonerna med Altered Carbon, en hårdkokt scifi-berättelse med svenska Joel Kinnaman i huvudrollen. Trehundra år in i framtiden kan en människas medvetande lagras och kopieras in i nya unga vackra kroppar.

Det finns alltså i teorin ingen död. Dagen efter att den flera hundra år gamla aristokraten Laurens Bancroft mördas, anlitar han soldaten Takeshi Kovacs (Kinnaman) för att lösa sitt eget mord. Altered Carbon baseras på en roman av Richard K. Morgan, och seriens första avsnitt är regisserat av Miguel Sapochnik, som regisserat några av de bästa avsnitten av Game of Thrones.

Borde jag titta? Om du gillar estetiken i filmer som Blade Runner och Total Recall så är det här absolut något för dig. Och så är det ju kul med Hollywoodsvenskar i storproduktioner!

Here and Now

Foto: HBO

Premiär 12 februari på HBO Nordic

Alan Ball har en tendens att lyckas med sina serier: hans resumé innehåller klassiker som Six Feet Under, True Blood och manuset till American Beauty. Here and Now handlar om en familj med tre adoptivbarn från olika delar av världen. När ett av barnen börjar se saker de andra inte ser förändras allt. Holly Hunter och Tim Robbins spelar föräldrarna, och det ska bli spännande att se om Here and Now har något att säga om det svåra ämnet adoption.

Borde jag titta? Den här serien ser ut att vara betydligt mer Six feet under än True Blood, så gillade du den är det här en självklarhet!

Babylon Berlin

Foto: Frédéric Batier/Sky Deutschland

Premiär 2018 SVT

Babylon Berlin utspelar under Weimarrepublikens dekadenta sista skälvande timmar, samtidigt som nazismen växer. Serien innehåller spioner, stulet guld, cabaret, jazz och sex. Skaparna skryter om att det är den dyraste icke engelskspråkiga serien som har gjorts.

Borde jag titta? Om du gillar serier som Vår tid är nu eller The Crown är det här antagligen något för dig. Men också för dig som börjar tröttna på alla engelskspråkiga serier och är beredd att vidga dina vyer lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet