Enligt advokat Björn Hurtig är hans klient, kulturprofilen Jean-Claude Arnault, ”bestört, förvånad och uppriven” efter hovrättens besked. Domen ska nu överklagas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Beskedet från advokaten: Kulturprofilen kommer att överklaga domen

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Arnault kommer att överklaga hovrättens dom.
Det bekräftar hans advokat Björn Hurtig för SVT Nyheter.
– Min klient är bestört, säger han.

Svea hovrätt skärper tingsrättens dom mot den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, och dömer honom för två fall av våldtäkt. Domen innebär ett fängelsestraff på två år och sex månader.

– Han på allvar bestört, förvånad, uppriven och ledsen, säger Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig till SVT Nyheter och fortsätter:

– I och med att han suttit kvar i häkte hade vi förberett oss på att han skulle fällas, men inte att han skulle fällas på båda åtalspunkterna.

”Har redan fått instruktioner”

Jean-Claude Arnault åtalades för två fall av våldtäkt mot samma kvinna. Tingsrätten dömde honom för ett av fallen, men friade honom på åtalspunkt nummer två. Hovrätten gör alltså en annan bedömning, och fäller Arnault på båda åtalspunkterna. Ett beslut som han kommer att överklaga, bekräftar advokat Björn Hurtig.

– Jag har redan fått instruktioner om att överklaga det här målet, säger han.

Jean-Claude Arnault kommer överklaga domen enligt hans advokat Björn Hurtig. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hurtigs förhoppning är att Högsta domstolen kunde fatta beslut om att skicka tillbaka målet till hovrätten, på grund av att ny bevisning då kan ha framkommit.

– Vad som har hänt under det här arbetet är att jag har pratat med en massa människor som säger att de har en annan syn på saken, men att de vågar inte träda fram för att det är ett sådant extremt tryck på det här målet. Nu ska jag försöka få de här människorna att träda fram, säger han.

”Borde aldrig räcka för att fälla någon”

Jean-Claude Arnault hävdar fortsatt sin oskuld i båda fallen av våldtäkt – en uppfattning som Björn Hurtig också delar.

– Jag är oroad över utvecklingen och besviken över domen. Jag tycker att det är fel och att det här aldrig borde räcka för att fälla någon för de här brotten, säger han.

Enligt Hurtig är domen mot Jean-Claude Arnault unik.

– Jag tror att om det inte hade varit just det här målet, hade man inte ens gått till åtal, för det hade funnits för mycket oklarheter i det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet