Höstens sista krisstöd för kulturen har fördelats. Foto: TT

Kulturrådet har fördelat höstens sista krisstöd

Uppdaterad
Publicerad

Höstens sista krisstöd från Kulturrådet har fördelats.

2215 aktörer inom kulturbranschen sökte krisstödet för särskilda behov, och två tredjedelar av de sökande har beviljats stöd.

Ansökningarna har granskats utifrån konstnärlig och kulturpolitisk betydelse och 1 465 aktörer får dela på totalt 440 miljoner kronor.

– Vi har valt att fördela stöd till så många som möjligt istället för att ge stora belopp till några få aktörer, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.

Samtliga konstområden är representerade bland de som beviljats stödet, men musikområdet dominerar. Fotografiska museet i Stockholm är de som får mest, de beviljas drygt 3,9 miljoner kronor i stöd.

Tidigare stödpaket har kritiserats för att vissa yrkesgrupper, i synnerhet de som arbetar bakom scenen, lämnats utanför. Den här gången har också de kunnat söka och bland de som beviljats stöd finns många underleverantörer som ljud-och ljustekniker, bokare och produktionsplanerare.

– Nästan 30% av anslaget går till den gruppen, säger Kajsa Ravin.

En av de som fått mest stöd är PA Kompaniet AB som jobbar med ljud, ljus och scenteknik, de tilldelas drygt 3,5 miljoner kronor.

”Fortsatt stora behov”

Under förra veckan beslutade Kulturrådet om krisstöd för de som haft inställda och uppskjutna evenemang, och under denna vecka har rådet beslutat om vilka som får krisstöd för särskilda behov.

– Vi har gjort bedömningarna utifrån ett kulturpolitiskt perspektiv, alltså är man en väsentlig aktör för att kulturlivet ska överleva?, säger Kajsa Ravin.

Stödet som delas ut idag är Kulturrådets sista krisstöd till kulturen för i år, men kultur- och idrottsminister Amanda Lind har utlovat att nya stödpaket kommer i början av nästa år.

– Det säger nåt att de sökta beloppen för de två senaste fördelningarna var 3,3 miljarder och vi har haft 800 miljoner att dela ut, det säger sig själv att behovet är större, säger Kajsa Ravin.

De får mest i höstens sista krisstöd

Fotografiska, Stockholm, 3 963 000 kronor

Woodlite Sweden, Värmland,  3 920 000 kronor

KB Lorensbergsteatern, Göteborg, 3 815 800 kronor

PA Kompaniet AB, Gotland, 3 567 600 kronor

GSR Event, Stockholm, 3 329 900 kronor

Källa: Kulturrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.