Marie-Louise Ekmans konst visas upp på Moderna museet i Stockholm 2017. Foto: TT

Kulturvalet 2018: Här är partiernas viktigaste kulturfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Vem vill vad i svensk kulturpolitik? Inför valet har Kulturnyheterna intervjuat samtliga partiers kulturpolitiska talespersoner. Här nedan hittar du en sammanställning av svaren de gav oss, och länkar till längre artiklar om varje riksdagspartis kulturella vision.

Socialdemokraterna:

Gunilla Carlsson, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: SVT Grafik/riksdagen
Val 2018 Kultur

Digitalisera kulturarvet, fokus på folkrörelser och en socialdemokratisk kulturminister i regeringen efter valet i höst – det vill Socialdemokraterna med sin kulturpolitik.

Läs mer: Allt om Socialdemokraternas kulturpolitik

Moderaterna:

Olof Lavesson (M), kulturpolitisk talesperson. Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Entreprenörskap på konstutbildningar, fler fristäder för konstnärer och Skapande skola på gymnasiet. Det vill Moderaterna med sin kulturpolitik.

Läs mer: Allt om Moderaternas kulturpolitik

Sverigedemokraterna:

Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson. Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Mer nordisk mytologi i dataspelen, främja filmer om svensk historia och låt den fria konsten i högre utsträckning stå på egna ben. Det vill Sverigedemokraterna med sin kulturpolitik.

Läs mer: Allt om Sverigedemokraternas kulturpolitik

Miljöpartiet:

Foto: Foto: SVT Grafik/Riksdagens foto.

Bland reformerna under mandatperioden syns bland annat en ny filmpolitik. Vallöften framåt? Att åter göra estetiska ämnen obligatoriska i gymnasieskolan. Det är Miljöpartiets viktigaste kulturfrågor.

Läs mer: Allt om Miljöpartiets kulturpolitik

Centerpartiet:

Centerpartiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius. Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Kulturella näringar, ett nationellt kulturhuvudstadsår, sänkt dansbandsmoms och mer kultur på landsbygden. Det brinner Centerpartiet för i kulturpolitiken.

Läs mer: Allt om Centerpartiets kulturpolitik.

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki. Foto: SVT Grafik/Riksdagens foto. Rörligt: Andreas Idén/SVT

Vänsterpartiet vill att staten ska ta ett större ansvar för att kultur når ut till fler, oavsett kön, hudfärg eller social bakgrund. Bland förslagen finns fler graffitiväggar och gratis kulturskola.

Läs mer: Allt om Vänsterpartiets kulturpolitik.

Liberalerna:

Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: SVT Grafik/Riksdagen Rörligt: Andreas Idén/SVT

Genom att låta barnen ta del av mer kultur i skolan skapas ett intresse för bildning. På så vill Liberalerna öka efterfrågan på kultur i samhället, så att staten kan ta ett steg tillbaka och släppa fram privata aktörer.

Läs mer: Allt om Liberalernas kulturpolitik.

Kristdemokraterna:

Roland Utbult (KD), kulturpolitisk talesperson. Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Litterär klassikerlista, fritidspeng, mer information om våldsbejakande islamism och utökat stöd till trossamfunden. Det vill Kristdemokraterna med sin kulturpolitik.

Läs mer: Allt om Kristdemokraternas kulturpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kultur

Mer i ämnet