Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Kulturvalet 2018: Liberalernas viktigaste valfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Genom att låta barnen ta del av mer kultur i skolan skapas ett intresse för bildning. På så sätt ökar man efterfrågan på kultur i samhället och staten kan ta ett steg tillbaka och släppa fram privata aktörer: Det vill Liberalerna med sin kulturpolitik.

Kulturpolitiska förslag:

  • Liberalerna vill främja privat finansiering och göra fler kulturinstitutioner självständiga från staten.
  • De vill ta bort fri entré på statliga museer i sin nuvarande form, istället ska museer i hela landet, frivilligt, kunna söka statliga pengar för att göra det möjligt.
  • Alliansens stora kulturpolitiska reform, skapande skola, ska utökas till att gälla även gymnasiet.
Val 2018 – #dinröst

Skapande skola innebär att skolor kan söka statliga pengar till inköp av professionell kultur. Men vissa mindre kommuner och friskolor söker medel i lägre utsträckning än andra.

– Jag tycker det är en bra reform, sedan fungerar den olika bra i olika kommuner och skolor och jag tror att man kan bli mycket bättre, säger Christer Nylander (L).

Kulturpolitisk talesperson: Christer Nylander

Christer Nylander är författare och kulturpolitisk talesperson för ett parti som vill minska statens inflytande över kulturen. Kvalitet är ledordet och den ska bedömas av kulturskapare, inte politiker. Liberalerna vill att individens kulturintresse ska odlas tidigt, bland annat i skolan, för att på så sätt få en stor efterfrågan på kultur.

– Det viktigaste är att det finns ett intresse av att ta del av kultur. Vi skulle behöva vända den kulturpolitiska debatten till att handla mer om hur vi ser till att folk efterfrågar mer kultur och bildning. Hur uppdaterar vi bildningstörsten i Sverige? Lyckas man med det så tror jag att mycket av det andra kommer att lösa sig av sig själv, säger Christer Nylander.

Ideologi:

Den liberala ideologin sätter den enskilda människans frihet i centrum och strävar efter att staten ska ha ett längre avstånd till kulturpolitiken – regioner, kommuner och privata aktörer ska istället få mer makt.

Har inte staten något ansvar för att kulturen ska nå ut till fler?

– Jo, absolut. Staten har ju ansvar att se till att det finns bra förutsättningar för kulturskapare, att det finns bibliotek överallt, att vi har institutioner som både finns ute i landet och som turnerar runt.

– Men till syvende och sist så måste det vara så att vi har en bildningstörst i samhället och en efterfrågan på kultur som är det som driver kulturen, säger Christer Nylander.

Christer Nylanders kulturkonsumtion

Christer Nylander lyssnar på alltifrån Brahms till det senaste albumet av Tove Styrke.

Han läste senast Dvärgen av Per Lagerkvist.

Hans favoritkonstnär är Nathalie Djurberg.

Han tittar just nu på serien The handmaid's tale.

Den senaste konsertupplevelsen var Andrea Tarrodi på Tonsättarweekend på Stockholms konserthus.

Fler kulturpolitiska förslag från Liberalerna

Från partiet:

  • Statens styrning genom exempelvis kultursamverkansmodellen bör minskas genom att det ges större frihet för de regionala kulturplanerna.
  • Fler kommunala ordningsvakter för att öka tryggheten biblioteken.

Från enskilda eller flera riksdagsledamöter från Liberalerna:

  • Inför en demokratikanon, en samling av texter som har haft särskild betydelse för framväxten av demokratin i Sverige. Samlingen ska tas fram av en grupp experter från olika delar av samhället – statsvetare, historiker, lärare, ”Svenska Akademien förslagsvis”.
  • Etablera industrimuseer för att öka turismen och stärka intresset för teknisk utbildning: ”Kan stärka intresset för teknisk utbildning, är turistmagneter, och det företag som är samarbetspartner i industrimuseet stärker sitt varumärke nationellt och internationellt.”
  • Inrätta ett nationellt demokratimuseum och lyft fram den liberale historieprofessorn och politikern Nils Edéns gärning genom en permanent utställning samt genom särskild uppmärksamhet under demokratiåret 2018.

Källa: Motioner som lämnats till kulturutskottet under den allmänna motionstiden hösten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet