Hör journalisten Irena Pozar kritisera produktionens agerande och realityexperten Per Zetterfalk berätta om dokusåpa som fenomen.

Målsägande kritisk mot produktionsbolaget: ”Kunde agerat annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade tv-bolaget Nent att pausa årets säsong av Paradise hotel efter anklagelser från två kvinnliga deltagare om övergrepp. En av kvinnorna säger nu att hon tycker att produktionen hade kunnat agera tidigare.  

Övergreppen ska ha inträffat i höstas när Paradise hotel spelades in på ett hotell i Mexiko. Den manliga deltagaren skickades hem från inspelningen efter några dagar för upprepade “regelbrott”.  

Avsnittet som handlar om de påstådda övergreppen låg ute en stund på Viaplay under tisdagen men togs bort tillsammans med övriga avsnitt. Nent, som äger strömningtjänsterna Viaplay och Viafree, har polisanmält händelserna tillsammans med de två kvinnliga deltagarna och startat en internutredning.

Paradise hotel

“Kunde agerat annorlunda” 

Produktionsbolaget Mastiff och mediekoncernen Nent har fått kritik bland annat av Expressens krönikör Irena Pozar som menar att bolaget agerade för sent och för lite. En av de kvinnliga deltagarna som vittnar om övergrepp säger nu att hon önskar att produktionsbolaget agerat annorlunda.

– De agerade bra när de väl agerade, men det hade varit bättre om man agerat när det väl hände. Det var först när vi berättade om händelsen som de gjorde något. Då ringde produktionen upp och sa att ”det här var ju inte bra”, säger den kvinnliga deltagaren till Kulturnyheterna.

Fick inte prata om händelsen 

Pratades det om att polisanmäla då?

– Grejen var att vi inte fick prata om händelserna i huset. Jag försökte förtränga det som hade hänt eftersom man inte vill prata om det som är jobbigt. Sen visste jag att vi inte fick prata om det, så då måste man ju förtränga. Nu dras allt upp igen och det är jobbigt, säger hon.

Varför fick ni inte prata om händelserna när ni var i huset?

De har sagt att man inte ska prata om deltagare som inte är där och saker som inte har med huset att göra. Det var en gång jag skulle berätta för en annan deltagare om vad som hade hänt, då ringde de upp och sa att vi inte fick prata om det.

För runt en vecka sedan fick de två kvinnliga deltagarna möjlighet att se det färdigklippta avsnittet som sändes under tisdagen. Tanken var att de skulle få ge sina synpunkter.

– Det var mycket jag tyckte var konstigt klippt, till exempel tog de inte med vissa händelser som jag tyckte var relevanta.

Inför tisdagen fick de möjlighet att se avsnittet ytterligare en gång, efter att ha lämnat synpunkter. Den kvinnliga deltagaren berättar att hon upplever att avsnittet var vinklat till den anklagade mannens fördel och saknar relevant information.

– De hade inte alls lyssnat på det vi hade sagt, utan klippt på ett helt annat sätt. Nu ser man bara en grej, men det var mer än så, säger hon.

Den andra kvinnliga deltagaren säger också till SVT att hon blev besviken på avsnittets klippning.

– När de väl visar avsnittet så är det klippt på ett helt annat sätt än det vi fick se veckan innan och de hade inte tagit hänsyn till några av våra synpunkter. Det är bara bevis på bevis på hur lite vi har att säga till om.

Produktionen svarar

Claes Leinstedt, producent på Mastiff som är ansvarig för Paradise Hotel, menar att deras agerande kan ha varit en felbedömning, nu väntar de på vad internutredningen ska visa.

”Om det i materialet visar sig att vi inte har följt våra rutiner och processer på det sätt som vi borde, tar vi självklart fullt ansvar för detta då det inte får hända att deltagarnas säkerhet äventyras.”, skriver han i en kommentar till Kulturnyheterna.

För ägarna Nent var händelserna i avsnittet nya uppgifter.

”När vi nu fick reda på att denna ytterligare incident inträffat under inspelningen vidtog vi åtgärder direkt. Vi plockade ner hela säsongen, kontaktade deltagarna och polisanmälde det inträffade.”, skriver Susanne Nylén, presschef på Nent.

Längre svar från produktionen finns att läsa i separat artikel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradise hotel

Mer i ämnet