Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det får otroligt dramatiska konsekvenser för svensk opera, balett, klassisk musik” Foto: Eva Hulstrand/TT

Mögel, bajslukt och läckande rör på Kungliga operan: ”Är akut”

Uppdaterad
Publicerad

En av de frågor som väntar den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) är den svåra och dyra renoveringen av Kungliga operan i Stockholm.

– Vi har incidenter var och varannan vecka, säger Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan.

Sedan två veckor tillbaka är två av operans barnloger stängda, läckande rör och bajslukt har gjort att man tvingats renoverar upp stammarna. Och enligt Operans vd, Fredrik Lindgren är det bara en av alla incidenter som operahuset dagligen brottas med.  

– Hela kostymavdelningen har problem med luftkvalitén, det är väldigt varmt och luften står still. Men vi har också problem med att det regnar in, säger vd:en Fredrik Lindgren.

Finns förslag men saknas beslut

Senast i höstas beslutade regeringen om akut medel för operans fasad. Men enligt Statens fastighetsverk skulle summan på 133 miljoner inte räcka för att förhindra stenras och vattenläckor.

Förslaget om en total renovering av operahuset har funnits i flera år, men än har ingen kulturminister fattat något beslut i frågan. Parisa Liljestrand är nu den femte kulturministern som har ärendet om operahusets framtid på sitt bord.

Och enligt Fredrik Lindgren, har det gjort situationen än mer akut.  

– Vi måste snabbt träffas och ha en dialog, titta på alternativa vägar framåt och fatta ett beslut. Det är vad jag hoppas att den nya kulturministern och regeringen ska kunna bistå med.  

Vad händer annars? 

– Annars riskerar vi att hamna i en situation ganska snart där vi faktiskt inte kan bedriva verksamheten här. Och det får otroligt dramatiska konsekvenser för svensk opera, balett, klassisk musik, både här och nu, och för framtiden, säger Fredrik Lindgren.

I en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna säger kulturminister Parisa Liljestrand (M):

”Det är uppenbart att det här är en fråga som har dragits i långbänk. Jag sätter mig in i frågan just nu och kommer att återkomma framöver.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.