Anders Cullhed, ledamot i Kungliga Vitterhetsakademien. Foto: TT

Kungliga Vitterhetsakademien: Vi har den litterära kompetensen att dela ut Nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om Nobelstiftelsen anser att Svenska Akademien inte längre är lämpliga att utse litteraturpristagare? Nu öppnar Kungliga Vitterhetsakademien för att de skulle kunna tänka sig att ta över världens största litteraturpris.

– Om det skulle komma en sådan förfrågan så skulle vi definitivt överväga det, säger Anders Cullhed, Preses i Kungliga Vitterhetsakademien.

Svenska Akademien har utsett Nobelpristagare i litteratur sedan år 1901. Men efter den senaste tidens turbulens inom Akademien med flertalet avhopp bland ledamötena, så diskuteras det nu huruvida Svenska Akademien kommer att dela ut något litteraturpris i år. Detta bekräftade både Nobelstiftelsens vd Carl-Henrik Heldin och akademiledamoten Per Wästberg för SVT i förra veckan.

– Att man inom Svenska Akademien funderar på om man ska dela ut Nobelpriset eller inte i år, det är väl en pågående diskussion, sa Carl-Henrik Heldin till SVT.

Formulering i testamentet

I Alfred Nobels testamente från slutet av 1800-talet står att den som ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning” ska ta emot ett pris ”af Akademien i Stockholm”.

Det framgår alltså inte vilken akademi Nobel själv åsyftade, det skulle kunna vara exempelvis Kungliga Vetenskapsakademien eller Kungliga Vitterhetsakademien. Nobelstiftelsen har gett Svenska Akademien i uppdrag att dela ut priset, men i teorin är det alltså möjligt för stiftelsen att göra en omvärdering.

Anders Cullhed är professor i litteraturvetenskap och Preses av Kungliga Vitterhetsakademien. Det är en akademi inom humaniora och samhällsvetenskap som instiftades av drottning Lovisa Ulrika år 1753. Cullhed betonar att han hyser stor respekt för ansvaret att dela ut Nobelpriset i litteratur.

– Det är ett väldigt svårt uppdrag att ta sig an på så kort tid eftersom priset är så omfattande. Nobelpriset i litteratur ligger på global nivå och kräver omfattande beläsenhet, det är författarskap över hela världen, säger han till Kulturnyheterna och betonar att de i nuläget inte har någon orsak att tro att Nobelstiftelsen skulle överlåta uppdraget.

Kompetens och möjligheter finns

Samtidigt säger Cullhed att om Nobelstiftelsen skulle skicka förfrågan, skulle Vitterhetsakademien överväga att tacka ja. Det finns en stark lingvistisk och litterär kompetens inom Vitterhetsakademien.

– I den meningen finns det en naturlig beredskap, säger han.

– Svenska Akademien har haft det här priset sedan förra sekelskiftet, så det är en rad rutiner man måste ta ställning till i så fall, så det kan jag inte uttala mig om, säger Anders Cullhed.

Men kan man säga att ni har beredskapen och den litterära kompetensen som skulle behövas för att kunna göra det här arbetet?

– Beredskapen har vi inte mobiliserat än. Men kompetens och möjligheter, ja det skulle jag säga att det finns.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Nobelstiftelsen som avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.