Inte ens hälften av de undersökta böckerna fanns som e-böcker – i klippet hör du litteraturforskaren Karl Berglund berätta mer. Foto: skärmdump/Amir Nabizadeh/TT

Ny rapport: Svagt digitalt utbud av kvalitetslitteratur

Publicerad

Den så kallade kvalitetslitteraturen har svårt att slå digitalt. Bara 14 procent av titlarna gavs ut som ljudböcker, och färre än hälften som e-böcker, när forskare tittade på den svenska utgivningen under ett antal veckor förra året.

I rapporten ”Skilda världar” som ges ut av Förläggareföreningen, har litteratursociologerna Ann Steiner, Jerry Määttä och Karl Berglund tittat på villkoren för den så kallade kvalitetslitteraturen (se faktaruta) i dag. De har bland annat undersökt vilka förlag som ger ut kvalitetslitteratur, hur synlig den är i media och i vilken utsträckning den finns tillgänglig i e-boks- eller ljudboksform.

Karl Berglund menar att man kunnat se att de stora förlagen generellt har en mer positiv syn på utvecklingen för kvalitetslitteraturen.

– Deras titlar syns oftare i media, recenseras oftare och ges mycket oftare ut i både e- och ljudboksformat. De små förlagen har däremot en ganska negativ syn på bokmarknadens utveckling. Deras titlar har svårare att få medialt genomslag och recenseras mer sällan. De ges sällan ut i e-boksform och i princip aldrig som ljudböcker, säger han.

Mindre än hälften blev e-böcker

Det är oftast breda titlar som kan nå en stor publik som läses in som ljudböcker. I rapporten gjorde författarna en stickprovsundersökning av knappt 450 skönlitterära verk, utgivna under 13 slumpmässigt utvalda veckor förra året. Bara 14 procent av böckerna i undersökningen gavs ut som ljudböcker. Färre än hälften, 42 procent kunde läsas digitalt som e-böcker.

– Jag blev förvånad att siffran för e-böcker var så pass låg. E-böcker är inte dyra för förlagen att producera, så det måste bero på andra saker. Förmodligen så spelar tryckta böckers prestige in. Människor som gillar kvalitetslitteratur gillar ofta tryckta böcker och hela den kultur där tryckta böcker ingår, som bokhandlar och bibliotek, säger Karl Berglund.

Måste kvalitetslitteraturen bli mer digital för att inte tappa mark?

– Det är svårt att sia om framtiden. Vi ser två möjliga scenarier i rapporten. Ett är att kvalitetslitteraturen ”tvingas in” i den digitala formen. Eller så kan kvalitetslitteraturen fortsätta vara väldigt starkt förankrad i den tryckta bokkulturen. Det skulle kunna leda till två olika litterära kretslopp.

Vad är kvalitetslitteratur?

Kvalitetslitteratur är ett omtvistat begrepp. Det behöver inte vara synonymt med smal litteratur. I undersökningen använder forskarna en så kallad ”smaksociologisk” definition. Författarna utgår från vad som brukar anses ha ett högt litterärt värde av samhällets smakdomare, såsom litteraturkritiker, prisjuryer och stipendienämnder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.