Regissörerna Lorene Scafaria, Lulu Wang och Greta Gerwig. Foto: Ettore Ferrari & Evan Agostini & Ian Langsdon/TT

Kvinnor regisserade rekordmånga framgångsrika filmer 2019

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 12 av de 113 regissörer som stod bakom de 100 bästsäljande Hollywoodfilmerna 2019 var kvinnor, enligt en amerikansk studie. Det är den högsta siffran sedan studien först genomfördes 2007. Samtidigt är andelen ickevita kvinnliga regissörer lägre än föregående år.

Filmer som Little Women av Greta Gerwig, The Farewell av Lulu Wang och Hustlers av Lorene Scafaria är några av de filmer som lanserades 2019 och som regisserades av en kvinna.

Av de totalt 113 regissörer som stod bakom 2019 års 100 bästsäljande Hollywoodfilmer var 89,4 procent män och 10,6 procent kvinnor, det visar en ny studie från USC Annenberg Inclusion Initiative. Detta den högsta andelen kvinnliga regissörer sedan studien genomfördes första gången 2007 (2,7 procent, tre kvinnliga regissörer), och en ökning från 2018 års 4,5 procent (totalt fem kvinnliga regissörer).

Metoo-rörelsen har påverkat

”Vi ser äntligen lite dragkraft”, säger Stacy L Smith, en av rapportförfattarna, i ett uttalande.

Enligt Stacy L Smith kommer förändringen delvis av att metoo-rörelsen har satt spår. Filmbolag upplever i dag att de behöver ta ett större ansvar då de, till skillnad från tidigare, har omvärldens ögon på sig. Fler kvinnliga filmskapare har också fått möjlighet att arbeta med tv-serier och strömningstjänster vilket har gett dem större dignitet i förhållande till filmbolagen, menar Stacy L Smith.

Fortsatt bristfällig representation

Men även om allt fler kvinnor lyckas som regissörer är andelen ickevita kvinnliga regissörer fortsatt låg. Totalt fyra ickevita kvinnor regisserade en film som tog sig upp bland de 100 mest sedda 2019, enligt studien.

”Även om 2019 var ett bra år för kvinnor kan vi inte säga att någon verklig förändring har skett förrän alla kvinnor har tillträde till och och möjlighet att arbeta på de här nivåerna”, sade Stacy L Smith.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer