Kubanerna firar det historiska beslutet. Foto: TT

Lång väg kvar för kubansk yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

USA lättade under onsdagen på det handelsembargo och de reserestriktioner som funnits till Kuba i över femtio år. För att normalisera relationen ytterligare kommer även en kubansk ambassad öppna i USA, och en amerikansk på Kuba. Historiska beslut, men vilka blir konsekvenserna för yttrandefriheten i landet?

Mileydi Fougstedt är exilkuban boende i Stockholm. Hon arbetar som chefredaktör för tidningen Miscelaneas de Cuba, och beskriver yttrandefriheten och pressfriheten i landet som otroligt begränsade.

– Journalisterna kan inte publicera fritt och folket kan inte komma åt vissa hemsidor med ord som demokrati och mänskliga rättigheter. Journalister fängslas och arresteras bara för att regeringen vet att de är intresserade av de här ämnena, säger hon. 

Tidningen förbjuden

Hennes egen tidning är förbjuden i landet och levereras med hjälp av usb-stickor, för att folk ska kunna läsa den digitala upplagan på sina datorer.

Vad tror du om möjligheten att det nu ska bli bättre?

– Jag hoppas att det blir ett öppnare samhälle och fritt internet, med priser som gemene man kan betala, inte enbart eliten.

Men hon ser flera anledningar till att den utvecklingen kommer att dröja.

Efterlyser större krav

– Det kommer inte av sig självt, och Raul Castro har inte sagt att vi kommer få ett friare samhälle. Kubanerna har hört i femtio år att alla fel på Kuba är embargots fel, så om det finns mer handel och folk får det ekonomiskt bättre är det lätt att andra frågor, som yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, glöms bort, säger Mileydi Fougstedt.

Vad är det som krävs för en ökad yttrandefrihet?

– USA och hela världen måste ställa större krav. Obama har ju sagt att han ska ställa krav vad gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, men det är ett stort spel om pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA lättar Kubaembargot

Mer i ämnet