Foto: SVT

”Det som händer nu är sensationellt”

Uppdaterad
Publicerad

Den höga flyktingvågen från Kuba till USA och press från grannländerna har tvingat president Barack Obama att närma sig Kuba i en konflikt som pågått i över femtio år. Men få trodde att restriktionerna mot Kuba skulle lätta medan Fidel Castro fortfarande var i livet.

– Det som händer nu är sensationellt, men inte oväntat. Flyktingvågen från Kuba till USA är den högsta just nu på fem år, eftersom läget på Kuba har förvärrats, säger Erika Bjerström, SVT:s korrespondent i USA.

Castroregimen på Kuba är satt under oerhörd stark press från medborgarna som är missnöjda med den höga arbetslösheten och bristen på mänskliga rättigheter.

USA lättar Kubaembargot

Men USA och president Barack Obama har också pressats hårt att närma sig Kuba.

– USA har haft Kuba på samma terrorlista som länder som Syrien och Sudan, och det är orimligt, menar de andra ledarna i Sydamerika. USA vill stärka sin ställning i närregionen och för att kunna göra det måste de normalisera relationen till Kuba, säger Erika Bjerström.

Halvt sekel gammal konflikt

USA:s handelsblockad mot Kuba är en av världens frysta konflikter. Den har pågått sedan 1961 – utan några framsteg alls.

– Exilkubaner här i USA kan nu säga att USA förlorar chansen att sätta press på Kuba att genomdriva mänskliga rättigheter. Men genom att öppna ambassad på Kuba och tillåta amerikaner att resa dit kan västliga influenser komma att påverka Kuba på andra sätt, säger Erika Bjerström.

Fidel Castro fortfarande mäktig

Att USA förr eller senare skulle lätta på embargo och reserestriktioner mot Kuba var väntat – men de flesta trodde att det skulle ske först när Fidel Castro var död.

– Även om han är pensionerad så har Fidel Castro väldigt mycket makt i Kuba. Många är fortfarande rädda för honom, säger Erika Bjerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA lättar Kubaembargot

Mer i ämnet