Barack Obama om lättade Kubaembargot

Uppdaterad
Publicerad

Vi är både familj och fiender, sa USA:s president Barack Obama när han höll en presskonferens om de förändrade relationerna till Kuba.

Det är över ett halvt sekel sedan USA och Kuba hade öppna diplomatiska relationer. I dag skrevs historia när USA:s president Barack Obama meddelade att länderna återupptar sina relationer, samtidigt som USA lättar på sitt embargo och sina reserestriktioner gentemot Kuba.

– Vi har ett unikt förhållande, vi är både familj och fiender, sa Barack Obama under en presskonferens om förändringarna i kväll.

Omodern politik

Han syftade till de många kubaner som genom åren har flyttat till USA och bidragit till landets utveckling samtidigt som USA sökt isolera ön i över femtio år. De unga kubanerna i USA har varit starka förespråkare av en förändring i landets policy mot Kuba, sa Obama.

– USA:s Kubapolitik är omodern. Den är äldre än de flesta av oss och har inte tjänat amerikanska eller kubanska intressen.

Den amerikanske presidenten medgav att relationen mellan länderna är komplicerad, men att USA:s försök att isolera ön inte har haft någon effekt. Därför tänker han nu ändra USA:s inställning gentemot Kuba.

”Får prata direkt med varandra”

De diplomatiska relationerna kommer att återupptas omedelbart. En amerikansk ambassad öppnas i Havanna, det blir lättare för amerikaner att resa till Kuba och kubaner i USA kommer att kunna skicka mer pengar till sitt forna hemland. Det kommer att bli lättare för USA att exportera varor till Kuba och amerikanska bankkort kommer att kunna användas där.

– De är de bästa ambassadörerna för amerikanska värderingar. I de frågor vi inte är överens får vi prata direkt med varandra.

En lättnad av Kubaembargot kommer att göra livet enklare för kubanerna, sa Obama.

– Vi ska inte bidra till att göra livet svårare för vanliga kubaner. Vi vill göra deras liv lite enklare.

Talade till kritikerna

Han vände sig också till sina kritiker.

– Jag respekterar ert engagemang för demokrati, men jag tycker inte att vi kan göra samma sak i femtio år och förvänta oss ett annat resultat.

I slutet av talet tackade Obama bland annat påven Franciskus som har manat de båda länderna att släppa amerikanen Alan Gross och de tre kubaner som nu har frisläppts. Även en CIA-agent som suttit fängslad på Kuba i tjugo år har släppts.

Även Castro höll tal

Kubas president Raul Castro höll ett eget tal samtidigt.

– Utvecklingen vi har gjort visar att vi kan hitta en lösning på många problem, sa han, enligt Business Insider.

Castro var mest angelägen om att återinrätta telekommunikationen och resemöjligheterna mellan länderna, skriver tidningen.

– Jag uppmanar den amerikanska regeringen att avlägsna alla hinder.

– Vår avsikt var att lösa våra meningsskiljaktigheter genom förhandlingar utan att rucka på en enda av våra principer. Vi borde alla lära oss att leva med varandras olikheter på ett civiliserat sätt, sa den kubanske presidenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA lättar Kubaembargot

Mer i ämnet