Roboten Bibi ska väcka läslusten hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbiblioteket i Stockholm har fått en ny medarbetare – roboten Bibi som biblioteket hoppas ska uppmuntra barn att läsa. När barnen läser högt för Bibi reagerar roboten på olika ord i boken, suckar eller blir rädd när berättelsen är läskig.

– Många barn tycker att det är mycket roligt och spännande, säger Gustav Nygren, bibliotekarie och projektledare för robotsatsningen.

Efter försöket med bokhunden Teodora har det blivit dags för läsroboten Bibi att ta plats på Stadsbiblioteket i Stockholm – och det för en kostnad på 200 000 kronor. Syftet är att med digitala hjälpmedel uppmuntra barn att läsa.

– Vi väcker barnens nyfikenhet, säger säger Gustav Nygren, bibliotekarie och projektledare för robotsatsningen, till Kulturnyheterna.

Gjorde succé hos förskolebarn

Roboten Bibi gjorde stor succé hos en grupp förskolebarn som råkade komma förbi Stadsbiblioteket i samband med Kulturnyheternas besök. Men målgruppen är en helt annan än den som projektet riktar sig till: andraklassare som kan ha svårt att läsa högt för vuxna.

8-årige Erik Bolin är dock inte särskilt imponerad av Bibi. Ett stort minus är roboten bara har en enda bok att erbjuda: Charlie, Charlie, är du där? av Katarina Genar och Alexander Jansson.

Det är oklart om och i så fall när fler böcker kan komma att läggas in i roboten. Det tycker Erik Bolin är dåligt.

”Jättetråkigt”

Tanken är att Bibi ska göra besök hos andra bibliotek i kommunen, men Erik Bolin har redan bestämt sig. Han tänker inte testa igen

– För att det är en robot som bara pi-på-pa-pa. Jättetråkigt, säger han till Kulturnyheterna. 

Men Gustav Nygren tror på Bibi.

– Jag kan inte hävda att varenda barn kommer att tycka att det är roligt med roboten, men jag har märkt att många tycker att det är väldigt roligt och spännande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.