Robert Aldén, sektionschef Arbetsmiljöverket / Se i klippet en tidigare repetition med roboten.

Arbetsmiljöverket: Roboten är för avancerad

Publicerad

Östgötateatern uppmärksammades nyligen för att en industrirobot deltog i föreställningen The last fish.

Men roboten ansågs utgöra en säkerhetsrisk för skådespelarna och Arbetsmiljöverket tog beslutet att stoppa robotens medverkande på scenen.

Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning måste hanteringen av den robot som medverkar i föreställningen uppfylla samma krav som gäller för användning av en sådan här typ av robot inom exempelvis industrin.

– Det är ett regelverk som är skapade för maskiner i allmänhet och inte riktad mot exempelvis scenverksamhet. Det gör att vi måste titta på regelverket med samma ögon som om maskinen skulle användas någon annanstans, säger Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Norrköping

Endast enklare maskiner är undantag

Östgötateatern menar däremot att roboten skulle kunna godkännas i de undantag som finns för scenkonst, men det håller inte Arbetsmiljöverket med om.

– De undantag som teatern tänker på handlar om enklare maskiner som till exempel en teaterhiss som hissar upp en artist på scenen. Men det handlar det inte om i det här fallet, säger han.

Menar du att roboten är för avancerad?

– Ja, det är en stor skillnad på en maskin som utför en enklare rörelse, och där man kan bygga bort de risker som finns, jämfört med en robot som med hög kraft är rörlig i alla leder och rör sig med ett stort omfång, säger Robert Aldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet