Det är svårt att hitta en förklaring till att Leonardo DiCaprio inte fått någon gyllene farbror att ställa i prisskåpet än.
För även om Tommy Lee Jones, Jamie Foxx, Forest Whitaker och Matthew McConaughey alla är värdiga Oscarssvinnare skulle väl ingen tyckt att det vore särskilt spektakulärt om DiCaprio vunnit en eller ett par av deras statyetter.
Istället är det spektakulära att han inte vunnit någon.
Började med film av svensk regissör
Första gången han var nominerad var 1994, i kategorin bästa biroll för sin insats i Lasse Hallströms första (och bästa) Hollywoodfilm ”Gilbert Grape”. Ingen som sett filmen om den dysfunktionella familjen i den lilla hålan Endora i den amerikanska mellanvästern glömmer DiCaprios porträtt av Arnie, en ung kille med utvecklingsstörning som upprepade gånger rymmer hemifrån för att lycklig klättra högt upp i stadens vattentorn.
Men på Oscarsgalan det året vann i stället Tommy Lee Jones för att han jagat Harrison Ford.
Även om många fick upp ögonen för DiCaprio efter ”Gilbert Grape” (som blott var hans andra filmjobb, det första var i den konstiga hårbollskräckisen ”Critters 3” 1991) så dröjde det elva år innan han nominerades igen.
Men han gjorde en del minnesvärda roller under de åren.
”Titanic” vann 11 Oscar
Han fick sitt genombrott som Hollywoodstjärna i Baz Luhrmanns ”Romeo & Julia” 1996 och med James Camerons ”Titanic” året efter blev han för evigt alla 80-talisters tonårsidol. ”Titanic” nominerades till 14 Oscar och vann elva. Hur DiCaprio själv lyckades gå under juryns radar det året kan man fråga sig? Nog var väl hans Jack Dawson lika mycket värd en nominering som Matt Damons ”Will Hunting”?
En film före genombrottet som hamnat lite i skymundan är ”På driven i New York” från 1995, filmatiseringen av Jim Carrolls självbiografiska roman med samma namn. DiCaprio gör huvudrollen som Carroll; en ung lovande basketspelare som hamnar på dekis och är nära att knarka ihjäl sig på gatorna i New York. Retrospektivt skulle ingen tyckt det var konstigt om DiCaprio vunnit sin andra Oscar redan här, men filmen gick som sagt ganska obemärkt förbi.
Efter Titanic gjorde han en kass kostymfilm (”Mannen med järnmasken” 1998), en medioker Woody Allen-film (”Kändisliv” 1999) och en ganska sevärd Danny Boyle-rulle (”Beach” 2000). Han var också med i den obskyra ”Don’s Plum” 2001. En film han nu verkar ångra och försöker stoppa från distribution.
Samarbetar med en av filmvärldens största
2002 gjorde han sin första film med Martin Scorsese och spelade Amsterdam Vallon i ”Gangs of New York”. Själv fick han ingen nominering men filmen kammade hem tio stycken. Den gick dock lottlös från galan året efter och man bör i sammanhanget tänka på att Martin Scorsese inte heller är någon lyckans guldgosse när det kommer till Oscarsvinster. Av åtta reginomineringar har han vunnit en.
Samma år gjorde DiCaprio också huvudrollen som bedragaren Frank Abagnale Jr. i Steven Spielbergs ”Catch me if you can”. En trevlig film i vilken Tom Hanks polis jagar Leo över hela USA och halva världen. Men detta matinémys behagade inte den amerikanska filmakademin lika mycket som undertecknad. Filmen fick endast två nomineringar; Christopher Walken för bästa biroll och så John Williams som för 42:a gången nominerades för bästa filmmusik (han är för övrigt nominerad i år också, hans 50:e nominering).
DiCaprios andra Oscarsnominering var för ”The Aviator” 2005, hans andra film med Scorsese. Men när Charlize Theron öppnade bästa-huvudrolls-kuvertet på galan fick DiCaprio snällt och ödmjukt applådera Jamie Foxx som vann för ”Ray”.
2006 gjorde Leo både ”The Departed” med Scorsese och spelade diamantsmugglare med rhodesisk accent (och det med den äran!) i Sierra Leone i ”Blood Diamond”. Den förstnämnda bröt Scorseses egna Oscarsförbannelse och den senare gav DiCaprio sin tredje Oscarsnominering. Men på galan 2007 gick guldgubben istället till Forest Whitaker för sin insats som Ugandas diktator Idi Amin i ”The Last King of Scotland”.
Klarar han mer lidande?
Sen dröjde det tills 2014 innan nästa nominering. Däremellan gjorde DiCaprio en del filmer som uppenbart flörtade med Oscarsakademien men som floppade, till exempel bio-picfilmen ”J.Edgar” (2011) och Baz Luhrmanns fruktansvärda 3D-filmatisering av ”Den store Gatsby” (2013).
Men han gjorde också strålande skådespelarinsatser i de lågmälda ”Revolutionary Road” (2008) – där han elva år efter ”Titanic” åter spelade mot Kate Winslet (i en film med ett ännu sorligare slut) – och ”Shutter Island” (2010).
Samma år var han också med i Christopher Nolans oförglömliga – och – oförståeliga Oscarshit ”Inception” och 2012 gjorde DiCapirio ett minnesvärt porträtt av den elake slavägaren Calvin Candie i ”Django Unchained”.
Sen tänkte nog många att nu, nu är det dags.
För även om rösterna om ”The Wolf of Wall Street” var delade i två läger – ”Scorsese är imponerad av denna misogyna och kriminella börshajsgris” eller ”Scorsese är ett geni och visar denna misogyna och kriminella börshajsgris precis som han var” – så var alla överens om att Leonardo DiCaprio porträtterade denna misogyna och kriminella börshajsgris på ett enastående sätt. Alla utom Oscarsjuryn.
Guldgubben 2014 gick istället till Matthew McConaughey för sin minst lika enastående insats som den pillertrillande och aidssjuke överlevaren Ron Woodroof i ”Dallas buyers club”.
I år är det så dags igen. Ska DiCaprios huvudroll i Alejandro González Iñárritus ”The Revenant” bära frukt? Många tror det. På vadslagningsfirmorna har Leo lägst odds och som Kulturnyheternas kritiker Kristoffer Viita sa i sin recension så brukar juryn gilla lidande. Och är det något DiCaproios Hugh Glass gör i ”The Revenant” är det just lider. Men kanske tänker de att han ska få lida lite till, och ger den till Matt Damon istället.