Barn ratar Astrid Lindgren som ljudbok

Uppdaterad
Publicerad

De som lyssnar mest på ljudböcker är barn i bokslukaråldern 9-12 år. Detta enligt en ny rapport från svenska förläggareföreningen. Men de klassiska inläsningarna av Astrid Lindgren funkar inte lika bra som förväntat.

Barn i åldern 9-12 år är inte bara de som läser mest, utan de lyssnar även mest på böcker. Det visar en ny studie från svenska förläggareföreningen.

De lyssnar gärna på långa bokserier och följer gärna historierna även på andra plattformar.  

– Ljudböcker för barn är transmediala så det hänger ihop: radio, teater, film, tv och poddar och Youtube. De sänds kanske först på radio, sedan blir det ljudbok och sedan kanske tryckt bok, säger Ann Steiner, docent i litteratursociologi vid Uppsala Universitet.   

Ersätter lyssning läsning?

Men om lyssningen bland barn och unga stärker eller konkurrerar med läsningen av böcker vet man inte. 

– Det finns inga tecken än på att ljudböcker ersätter läsning av en tryckt bok. Men det är väldigt tydligt att när ljudböcker blir vanligare i skola och förskola och när det blir mer tillgängligt så påverkar det efterhand hur barn tar till sig berättelser. Och det kan vara positivt, att man blir intresserar av litteratur, men det kan också påverka deras förmåga att ta till sig och avkoda lång text, säger Ann Steiner.

Astrid Lindgren inte populär

Något som överraskade forskarna var att Astrid Lindgren inte står sig lika stark på ljudboksmarknaden. Knappt några av böckerna på topp 100-listorna är skrivna av den svenska ikonen, och de som var med var långt ned.

Rapportförfattarna ser flera möjliga förklaringar, som att hon är fortfarande säljer mycket fysiska böcker och är populär på bibliotek och därmed läses högt tillsammans med föräldrar istället, samt att hennes inläsningar finns på andra musiktjänster parallellt med de stora strömningstjänster för litteratur som studien tittat på. Men kanske har dagens barn växt ifrån Astrid Lindgrens sätt att läsa.

– Sedan tror jag att en aspekt att hennes inläsningar är gjorda för länge sedan och det har skett förändringar på hur vi tänker att en ljudbok ska låta. På det sättet finns det en risk för hennes inläsningar inte går hem för en yngre generation som de gjorde för min, säger Ann Steiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.