Foto: TT

Loreens bidrag till Melodifestivalen har läckt ut på nätet

Publicerad

Loreens bidrag under Melodifestivalen 2017 ”Statements” har läckt ut på nätet. – Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finalister och kvällens tävlande bidrag, skriver Christer Björkman.

I kväll avgörs det vilka som vinner under den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen som äger rum i Skellefteå. Men flera timmar innan tävlingen började visade det sig att Loreens bidrag hade läckt ut på nätet, vilket bryter mot SVT:s regler, detta var Norran först att rapportera om. Ansvariga för Melodifestivalen har därför lagt ut alla bidrag i sin helhet, för att det inte ska bli orättvist mot de övriga bidragen.

Misstaget ligger i tidsskillnaden

SVT har varit i kontakt med ansvariga för Melodifestivalen och fått en förklaring till läckan:

– Vi har fått information om att samtliga Warner Musics bidrag som gått vidare till final samt de som ännu inte har tävlat har publicerats under dagen, alltså för tidigt, skriver Christer Björkman till SVT Nyheter.

– Förklaringen till misstaget ligger i tidsskillnaden mellan olika kontinenter. Det beställda releasedatumet är den 26 februari och när Australien passerade midnatt för ett par timmar sedan publicerades låtarna.

Lägger ut samtliga bidrag

– Då det är tredje part som har agerat, i det här fallet Itunes, så vidtar vi inga åtgärder som påverkar tävlingen. Eftersom varken artisterna eller deras skivbolag har haft något uppsåt i den uppkomna situationen så har inte våra regler brutits och därför kommer SVT inte vidta några åtgärder.

– Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finalister och kvällens tävlande bidrag på SVT:s plattformar så att alla kvällens tävlande bidrag har samma förutsättningar, skriver Björkman.

Aftonbladet har varit i kontakt med Warner music angående läckan:

”Vi har bra rutiner med iTunes men kommer naturligtvis att säkerställa detta nästa gång vi har att göra med en release som är tidsbestämd och worldwide” skriver Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner music till Aftonbladet.

Loreen vann 2012

2012 tog Loreen hem vinsten i både Melodifestivalen och Eurovision med sin låt ”Euforia”, nu gör hon comeback med låten ”Statements”.

Här hör du ”Statements” och kvällens övriga sex bidrag

Deltävling 4, Skellefteå 25/2

Visa

1. Jon Henrik Fjällgren feat Aninia – ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”

2. Alice – ”Running with lions”

3. Les Gordons – ”Bound to fall”

4. Wiktoria – ”As I lay me down”

5. Axel Schylström – ”När ingen ser”

6. Sara Varga och Juha Mulari – ”Du får inte ändra på mig”

7. Loreen – ”Statements”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet