Konstnären om Loreens Eurovision-stil: ”Lite väl likt”

Uppdaterad
Publicerad

Den isländske konstnären och regissören Saemundur Thor Helgason tittade inte själv på Eurovision song contest, men under kvällen började han få sms om att svenska Loreens nummer var väldigt likt hans kortfilm ”Mantis” från 2022.

Kortfilmen ”Mantis” har i huvudsak ställts ut på gallerier och setts av ett par tusen personer. Därför blev Saemundur Thor Helgason förvånad när han såg Loreens nummer med samma långa naglar, beiga kroppsdräkt och bältesliknande outfit.

– Jag förstår att kultur bygger på appropriering och inspiration, men det här var lite väl likt, säger han.

Saemundur Thor Helgason har kontaktat den isländska copyrightorganisationen Myndstef, som tillvaratar bild- och performancekonstnärers intressen för att upplysa om likheten. Men han säger att det är föga sannolikt att det blir någon rättssak av det hela.

”Samarbeta istället för att kopiera”

Saemundur Thor Helgason tycker heller inte att det viktigaste är att få rätt, utan vill belysa att små konstnärer ofta är rättslösa mot stora företag och organisationer som lånar väl friskt.

– Performance- och videokonstnärers uttryck används ofta av stora företag och modemärken utan credit och utan att få betalt. Min viktigaste poäng här är att fråga om man kan inspireras på ett mer respektfullt sätt. Det handlar inte främst om Eurovision, men om man hittar en look man gillar, kan man bjuda in den konstnären till ett samarbete och inte bara kopiera, säger han.

Inspirationen är naturen och motorcyklar

Den svenska delegationen bakom numret svarar att de aldrig sett ”Mantis” och att likheten är en slump.

”Teamet, inklusive Loreen själv, är inspirerade av Loreens marockanska ursprung och naturen för numret. Filmer som Dune och motorcykelindustrin har varit inspirationskällor till kläderna. Ingen i teamet har sett filmen Mantis eller blivit kontaktad av regissören”, skriver Lotta Furebäck, kreativt ansvarig för Loreens nummer och chef för den svenska delegationen i Liverpool i ett mejl till Kulturnyheterna.

Lite väl likt? Se själv i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.