Expressens kulturchef Karin Olsson, DN:s kulturchef Björn Wiman och SvD:s kulturchef Lisa Irenius. Foto: SVT – Karin Wesslén/TT – SVT

Ett tryggt, oväntat och värdigt val av nobelpristagare

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpris i litteratur går till den amerikanska poeten Louise Glück.

– Ett oväntat och spännande val, tycker SvDs kulturchef Lisa Irenius, som också lyfter fram att det återigen är en person från västvärlden som tilldelas priset.

Louise Glücks poesi kännetecknas av existentiella teman som familjerelationer och barndom, men hon använder sig också av klassisk kultur och myter i sitt berättande. Trots att hon är en väldigt hyllad och prisad poet i hemlandet USA, är det inte ett namn som är bland de första att nämnas när det talas om Nobelpriset i litteratur.

– Jag tror att många uppskattar att det är ett oväntat namn, nobelpriset kan få många att upptäcka oväntade författarskap. Hon lyfter kvinnliga erfarenheter, vardagen och familjen på ett bildat vis med hänvisningar till mytologi och historia. Det är en värdig pristagare, säger Lisa Irenius, kulturchef på SvD.

Pristagare från västvärlden

– Det är ett för Svenska Akademien traditionellt och tryggt val, vilket ju alltid är lite tråkigt. Jag är ingen stor kännare av Louise Glücks författarskap, det ska medges, men att hon håller Nobelpriskvalitet råder det inget tvivel om, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.

De senaste åren har Nobelpriset i litteratur varit förknippat med kontroverser, främst med tanke på krisen i Svenska Akademien och valet av Peter Handke förra året. Lisa Irenius uppskattar att Akademien inte tar ett publikfriande val bara för att glädja allmänheten.

– Men det är ytterligare en västerländsk pristagare i något som anses vara ett globalt litteraturpris. Det är också något som Anders Olsson nämnde att de var medvetna om och att de vill bredda sin expertis, säger hon.

Ett säkert kort

Karin Olsson tror att valet av årets nobelpristagare gör det till något av ett mellanår, utan vare sig stora kontroverser eller stora hyllningar. Men även hon lyfter fram att det är pristagare från väst.

– Man visar återigen hur svårt man har att hitta författarskap bortom västvärlden. Jag tror Svenska Akademien tycker det var skönt att röra på välkänd mark i år. Kanske är valet i år ett tecken på att vardagen återvänt för Nobelpriset i litteratur, säger hon.

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, tycker att Louise Glück visserligen är en stark poet, men också ett säkert kort som visar hur godtyckligt Nobelpriset är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.