Mads Mikkelsen är bland annat aktuell med nya överlevnadsfilmen Arctic. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Bleecker Street

Mads Mikkelsen: ”Danmark gör det man inte får göra”

Uppdaterad
Publicerad

Den danske skådespelaren tilldelas Göteborgs filmfestivals hederspris. För Kulturnyheterna berättar han om nya filmen Arctic och om skillnaderna mellan Sverige och Danmark.

Mads Mikkelsen är på gott humör och springer ner och upp i hotelltrappan för att hinna röka en cigarett mellan de knappt femton minuter långa pressintervjuerna. Han är aktuell med två filmer som båda har krävt mycket av honom fysiskt. Dels Netflix-filmen Polar där han spelar en yrkesmördare som försöker gå i pension. Och dels Arctic, ett överlevnadsdrama om en man som kraschar med sitt flygplan vid Nordpolen.

– Arctic var det jobbigaste jag gjort någonsin gjort, jag blev mer och mer trött varenda dag. Man måste äta så mycket när man gör av med mycket, och jag glömde helt bort det, så det blev värre och värre, säger han.

Göteborgs filmfestival

”Netflix här för att stanna”

Mads Mikkelsen berättar att han blev kär i filmens manus och kallar Arctic för ”en poetisk historia om skillnaden mellan att leva och att överleva”.

– Det var vad jag blev kär i. Jag ville först inte tänka på att det var en överlevnadsfilm. Men sedan stod vi på Island, och jag kände ”oj då, det här blir tufft”, säger han.

Polar, i sin tur, är regisserad av Jonas Åkerlund och har just släppts på Netflix. Att streamingtjänster tar alltmer mark inom produktionen av film är inget som Mads Mikkelsen tänker på när han jobbar.

– Jag förstår problemet, fast jag tror inte att man ska vara rädd. Man ska bygga broar mellan de två, man har massa att lära av varandra. Netflix är här för att stanna, de går ingenstans. Så man kan inspirera varandra, säger han.

Saknar svensk stökighet

Enligt Mads Mikkelsen spelar det inte någon roll för honom om han gör en Hollywoodfilm, en svensk, eller en dansk film och han säger att kulturerna i Sverige och Danmark inte skiljer sig så mycket åt.

– Vi är ganska annorlunda på många sätt. Men på det fundamentala är vi ju samma. Det är lillebror och storebror – lillasyster och storasyster, förlåt, skrattar Mads Mikkelsen och fortsätter:

– Det där är en av de där grejerna som vi skrattar åt i Danmark, att man ska säga syster och inte bror längre. Men om man ser bort från sådant så är det broderfolket. Grannlandet. Vi har allting gemensamt. Men sedan är det små grejer som blir en skillnad.

Är det ens en ”grej” det här med syster och bror?

– Jag tycker… Vi kanske är lite ”Emil” i Danmark, en liten pojke som gör det man inte får göra. Och det tycker jag om! Och ni kanske är lite mer förnuftiga med några grejer. Fast ni var inte kloka på 70- och 80-talet, när man kollar på de filmer ni gjorde då… Hoppas det kommer tillbaka!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet