Tv-serien The Pine & The Elk handlar om komikern Kristoffer Svensson, hans fru Anna Björklund och hennes syster Marie Björklund. Foto: Under Produktion/Göteborg Filmfestival

Efter kontroversen: Komikern Kristoffer ”K” Svensson tillbaka med ny tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

2015 var komikern Kristoffer Svensson aktuell med boksläpp, en populär podcast och medverkade regelbundet i Sveriges radio. Men efter grova utspel mot en recensent och en kulturchef förlorade han sina uppdrag och försvann från rampljuset. Nu är han inbjuden till Göteborgs filmfestival med en ny tv-serie.

The pine & the elk är namnet på Kristoffer Svenssons nya tv-serie, eller ”truecom” som han kallar den. En sorts dokumentär sitcom som kretsar kring vardagslivet för honom, hans fru Anna Björklund och hennes syster Marie Björklund.

Det första avsnittet snuddar vid den just nu rådande städtrenden, och Kristoffer Svensson tror att alla kan känna igen sig i det.

Göteborgs filmfestival

– Det handlar egentligen om saker. Min fru tycker att vi har för mycket saker hemma och jag tycker att det händer naturligt bara att man samlar på sig saker. Varje dag bär man ju hem påsar med saker, och det kommer folk och knackar på dörren med saker man beställt, säger han.

Hotade kulturchef och recensent

Det var efter att Kristoffer Svensson och Nanna Johanssons bok recenserats i Aftonbladet som Svensson hotade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och recensenten Victor Malm, på Twitter och i en podcast. Svensson sa bland annat att Linderborg skulle munknullas ihjäl och att Malm skulle få ansiktet sönderslaget.

När du ser tillbaka på det som hände då, vad har du för känslor kring det?

– Det beror på vilket sätt man tänker på det. Jag är väldigt glad för många av konsekvenserna det fick. Jag känner mig mycket friare och sådär. Men samtidigt kan jag ju tycka att det känns väldigt pinsamt också och jobbigt.

 Är du förlåten?

– Nej det tror jag inte, men jag tror att känslorna har svalnat, ilska är inte en känsla man kan gå runt och hålla i, det kommer andra saker att vara arg på. Sedan har jag ju inte synts så mycket heller så jag har inte påmint dem om att jag finns, de som är arga. De kanske blir arga igen nu…

Ångrar du själva händelsen?

– Ja det gör jag ju, eller såklart. Men samtidigt… Jo, jag ångrar händelsen men skulle jag vilja ha det ogjort? …Ja, det skulle jag nog, haha.

”Inget emot att få sparken”

Kristoffer Svensson blev av med uppdrag för bland annat Aftonbladet och Sveriges Radio och även förlaget Rabén & Sjögren bröt med honom. Sedan dess har han fortsatt att spela in podcaster och uppträda som ståuppkomiker, men på mindre scener, eller i ”källare”, som han säger.

– Jag har inget emot att få sparken från massa grejer, jag tycker inte att det var oförtjänt på något sätt. Men det är ganska skönt att det finns saker som man inte kan sparkas från, som stand-up till exempel.

– Jag är inte så intresserad av att bli helt förlåten. Men jag tror kanske att jag är tillräckligt förlåten för att börja jobba igen som jag gjorde förut. Men jag tycker ganska mycket om att ha det så som jag har det nu. Jag upplever inte temperaturskillnaden som så stor, det är ganska varmt i kylan också, eller har varit det för mig i alla fall, säger Kristoffer Svensson.

Har inte tänkt på att sälja serien

Även om The pine & the elk går upp på Göteborgs filmfestival vet inte Kristoffer Svensson hur serien ska nå en större publik. Han har planer på att lägga ut den på Youtube men har inte ens funderat på att sälja den någonstans.

– Dels tror jag inte att någon vill ha den.

Handlar det om vem du är eller själva serien?

– Ja kanske nu inte så mycket vem jag är, men det var så längesen jag försökte sälja in något nu så jag tänkte nog inte ens tanken att vi skulle gå den vägen. Såhär i efterhand känns det som att ja, det kanske vi kunde ha kollat i alla fall ja… Men jag har varit borta från det så länge, så jag tänker inte riktigt så längre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet