Regissören Elin Övergaard prisades under söndagen, på Göteborgs filmfestival. Foto: Carla Orrego Veliz/Göteborgs filmfestival

Elin Övergaard tar hem Startsladden för flyktingdrama

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Elin Övergaard belönades med Startsladden på Göteborgs filmfestival under söndagen, för kortfilmen ”Ingen lyssnar”. Det politiska dramat följer ett tumultartat stormöte för boende i ett område där ett nytt HVB-hem för ensamkommande flyktingar ska öppnas.

”En elegant kritik mot ett system där alla, också systemets representater, är offer. Ett skarpt, intelligent, galghumoristiskt och förtvivlat litet mästerverk.”. Så lyder juryns motivering till priset, som utdelades till Elin Övergaards kortfilm ”Ingen lyssnar” under söndagen på Göteborgs filmfestival.

Dramat följer ett kaotiskt stormöte för boende i ett område där ett nytt hem för ensamkommande flyktingar ska öppna, och fångar den polarisering och konflikt som frågan rymmer idag. Juryn, som består av regissörer, producenter och skådespelare från den svenska filmvärlden, beskriver ”Ingen lyssnar” som både komplex och mångfacetterad, och drar paralleller till Kafkas skildringar av svåröverskådliga politiska maskinerier.

Under Göteborgs filmfestival, som pågår fram till söndagen den 3 februari, premiärvisas omkring 80 kortfilmer. Kortfilmspriset Starsladden består av 300 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster, vilket enligt filmfestivalen gör det till ett av världens största kortfilmspriser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet
Mer Kultur
Mer Nyheter