Trine Dyrholm och Gustav Lindh i Queen of hearts.

Queen of hearts bästa nordiska film

Uppdaterad
Publicerad

Den danska filmen ”Queen of hearts”, i regi av May el-Toukhy, har utsetts till bästa nordiska film på Göteborgs filmfestivals gala Dragon Awards.

Kategorin bästa nordiska film är den mest prestigefulla och priset ett av filmvärldens största: el-Toukhy blir i och med vinsten en miljon kronor rikare.

”Vinnaren är en film med många lager som utmanar våra föreställningar om de moraliska och sexuella krafter som finns inom en till synes välfungerande familj. Den skildrar sexualiteten och åtrån hos en, i filmen försummad, medelålders kvinna med en stor känslighet” lyder en del av juryns motivering.

Göteborgs filmfestival

Priset för bästa skådespelare går även till Trine Dyrholm, som spelar huvudrollen i filmen.

Under galan delades också priset för bästa nordiska dokumentär ut till Anna Eborn för filmen ”Transnistra”. Årets Ingmar Bergman-pris för bästa debut gick till Maria Alchés ”A family submerged”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet