Philip Warkander, lektor i modevetenskap och en modell som visar en magväska. Foto: SVT – Jan Collsiöö/TT

Magväskans resa – från ismannen till möjlig kriminell accessoar

Uppdaterad
Publicerad

Jensens grundskola i Göteborg vill inte se magväskor på sin skolgård. Enligt skolan, kan det föra tankarna till kriminalitet och machokultur. Men vad är det egentligen som avgör, om ett plagg, signalerar kriminalitet eller modemedvetenhet?

Veckans mest omtalade modedetalj är den så kallade mag- eller midjeväskan – eller becknarväskan som den också kommit att kallas. Detta efter att Jensens grundskola i Göteborg gått ut med en klädkod där de rekommenderar eleverna att inte använda såna här väskor eller mjukisbyxor. Men väskan har inte samma status på annat håll.

– De senaste åren har den här väskmodellen varit väldigt trendig. Vi har sett att den har producerats av modehus som Gucci, Prada, Versace, Louis Vuitton. Så det här är också en väska som har funnits i de högsta skikten av internationellt mode. Går man ännu längre tillbaka i tiden har det förknippats med olika typer av ungdomskulturer, ”street style”, men också däremellan med den traditionella pappalooken, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap.

En klassresa i modets värld

Becknarväskan har gjort en resa under en lång tid. Kanske kan vi spåra urtypen hela vägen tillbaka till forntida ismannen, Ötzi, som hittades djupfryst i alperna efter drygt 5000 år – med en liten magväska.

Om vi spolar fram till 1960- och 70-tal har en liknande modell blivit på modet bland schweiziska skidåkare. Då under namnet ”bauchtasche”. Idag har väskan bytt skepnad igen och blivit icke-önskvärd, förknippad med kriminalitet, utanförskap och machokultur, enligt skolan i Göteborg.

– Det här ordet machokultur tänker jag är nyckeln till att förstå det. Det är en viss typ av manlighet som man har problem med. Den här väskan används som en symbol för att säga något om en viss typ av kille, en viss typ av härkomst, en viss typ av bostadsadress. Att det är de här elementen som säger att de inte är önskvärda i innerstan, säger Philip Warkander.

Sammanhanget sätter betydelsen

– De här betydelserna som vi tillskriver sättet som olika textilier kombineras på, beror på vilka sammanhang vi rör oss i, vilka vi är och vilka som har det på sig. I vissa fall kan ett plagg ses som kriminellt, som en väska på en skolgård i Göteborg. I andra fall, på en catwalk i Paris, kan det se ut som höjden av mode, säger Philip Warkander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.