Malala prisas av EU

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Malala Yousafzai får EU-parlamentets pris för mänskliga rättigheter.

Malala Yousafzai är en av dem som är favorittippade när årets vinnare av Nobels fredspris offentliggörs i morgon. Men redan i dag har den 16-åriga pakistanskan kammat hem ett pris – av EU-parlamentet.

– I dag bestämde vi oss för att låta världen veta att vårt hopp om en bättre framtid ligger hos unga människor som Malala Yousafzai, säger Joseph Daul, ledare för EU-parlamentets högergrupp, EPP, enligt AFP.

Malala Yousafzai

Svenska ledamoten Cecilia Wikström (FP) hyllar Malala för hennes mod:

”Det krävs exceptionella egenskaper för att våga ta striden mot talibanerna, mot diskriminering och terrorism. Inspirerad av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai fighten med så enkla medel som en papper och penna. Inte många människor kan göra anspråk på att ha stått upp mot talibanerna, utsatts för ett mordförsök och startat en banbrytande blogg i kampen för alla flickors rätt att gå i skolan”, skriver Wikström i ett uttalande.

Amerikanske övervakningsavslöjaren Edward Snowden var en av de nominerade som inte fick priset, även de vitryska politiska fångarna Ales Bjaljatski, Eduard Lobau och Mykola Statkevitj blev utan pris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malala Yousafzai

Mer i ämnet