”Jag vill ha ett heligt krig för flickors rätt”

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Malala Yousafzai har blivit världskänd för sin kamp för flickors rätt till utbildning. – Jag föredrar att prata först och sedan bli dödad, säger hon i kvällens Skavlan i SVT.

Malala Yousafzai blev skjuten på väg hem från skolan för lite drygt ett år sedan. Hon hade redan då i flera år kämpat för flickors rätt att få gå i skolan. Kulan träffade henne på vänster sida av huvudet för att sedan gå ned i axeln. Hon överlevde mirakulöst nog, men minns inte så mycket från attacken.

I kvällens Skavlan i SVT berättar Malala Yousafzai att hennes första uppväxtår var lyckliga och att livet i Swatdalen i norra Pakistan var gott. 2007 ändrades det när talibanerna började etablera sig i området.

Malala Yousafzai

– Vid den tiden var nästan alla tysta. Det finns några anledningar till det. Vem som än pratade hittades nästa dag död på torget. Varje natt slaktades folk och på grund av rädslan och terrorn vågade ingen prata vid den här tiden, säger Malala Yousafzai.

Men det fanns några som ändå vågade prata, berättar Malala Yousafzai. Hon och en del andra flickor berättade för media om situationen i Swatdalen.

– Och media lyfte fram våra berättelser och spred dem över hela världen.

Föredrar att tala

Samtidigt berättar Malala Yousafzai att hon och andra ständigt fick frågan om de inte var rädda att dödas för att de öppet kritiserade de hårdföra islamisternas agerande.

– Att leva så där med terrorister runt om kring dig, då kommer man att bli dödad av dem. Så då är det bättre att prata först och sen bli dödad. Jag föredrar i alla fall det, säger Malala Yousafzai.

Hon berättar att hon alltid bär sin hijab, för henne är det en symbol för hennes stolthet över att vara muslim.

– Islam är en religion för fred, brödraskap och mänsklighet. Den ber dig inte att döda eller slakta folk. Terroristerna vill göra Allah till lags, jag vill också göra Allah till lags. Men jag vill ha ett heligt krig för att rädda folk. Jag vill starta ett heligt krig för flickors rättigheter, inte för att döda människor.

Tidigare i höstas kom boken ”I am Malala” ut. Den är skriven av den brittiska journalisten Christina Lamb och handlar om Malala Yousafzais ännu korta liv. Titeln på boken är ett svar på den fråga som attentatsmannen på skolbussen ställde innan han sköt: ”Vem är Malala?”

Flera priser

I oktober prisades hon av EU för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon har tidigare fått människorättsorganisationen Amnestys finaste utmärkelse och i somras talade hon inför FN om vikten av utbildning för alla.

Fredagens Skavlan är förlängt med tio minuter med anledning av intervjun med Malala Yousafzai. Programmet sänds 21:00 i SVT1. Se en längre intervjubit med Malala på Skavlans sajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malala Yousafzai

Mer i ämnet