Se mannen som protesterar mot Cyperns ESC-bidrag. Foto: EBU/AP

Man till angrepp mot cypriotisk tv efter ”sataniskt” ESC-bidrag

Uppdaterad
Publicerad

En man har tagit sig in på Cyperns public service tv för att protestera mot vad han kallar för landets ”blasfemiska” bidrag till Eurovision song contest. Nu åtalas han för bland annat olaga hot.

El Diablo – så heter grekiska sångerskan Elena Tsagrinous låt som ska representera Cypern i Eurovision song contest. En skymf mot kristendomen, enligt mannen som tog sig in på cypriotisk public service-tv under söndagen.

”Gav mitt hjärta till djävulen”

Mannen skrek på flera anställda på tv-kanalen och undrade hur de kunde stötta en sådan sång, något som fångades på film.

Sångtexten till El Diablo, som betyder djävulen, innehåller rader som ”Jag gav mitt hjärta till djävulen, för att han säger att jag är hans ängel”. Detta har skapat ilska bland vissa cyprioter som anser att låten är fylld av sataniska konnotationer.

Hotfulla telefonsamtal

En förening som representerar teologer som undervisar på motsvarande gymnasieskolor har uttryckt sin avsky och uppmanat kanalen att dra tillbaka låten. Detta skriver Cyprus News Agency, som även rapporterat om att kanalen tagit emot hotfulla telefonsamtal på grund av låten.

Men på sociala medier har många försvarat bidraget genom att förklara att det bara är en sång om en kärleksaffär. Mannen som tog sig in på tv-kanalen åtalas nu på fyra punkter, bland annat för olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.