Margaux Dietz har träffat alla partiledarna i sitt Youtubeprogram Partitempen. Foto: SVT och Partitempen.

Så vill youtubern Margaux få unga att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Vid höstens val får nära 400.000 unga rösta för första gången. Frågan är hur många av dem som befinner sig i Almedalen för att ta del av det politiska samtalet. Tveklöst fler unga har i alla fall tagit del av Margaux Dietzs partiledarmöten under våren.

– Efter att ha träffat Ebba Busch Thor på en gala så sa hon att det är väldigt svårt att nå förstagångsväljarna och då framför allt unga kvinnor. Och så undrade hon om jag hade någon idé om vad man kan göra. Då knäcktes idén till partitempen, berättar Margaux Dietz.

Dietz är en så kallad influencer med hundratusentals följare i sociala medier. Under våren har hon träffat samtliga partiledare i sin serie Partitempen på Youtube. Målet har inte varit att ta ställning för eller emot partierna, utan att på ett nytt och lättsamt sätt få unga att intressera sig för politik och masa sig till valurnan.

– Jag som influencer och person står för att man ska tänka själv och ifrågasätta. Det är viktigt för mig att vara oberoende för att jag har en sådan makt att påverka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet