Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då är det kört för Marvel” – Se Dave Gonzales reda ut vad som gått fel med företagets specialeffekter i klippet. Foto: Marvel studios, SVT

Marvels filmuniversum i kris: ”Storhetstiden är förbi”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2008 har Marvel studios varit en aktör synonym med framgångsrika superhjältefilmer. Men så är längre inte fallet när både intäkter och publiksiffror går ner.

– Man kan säga att storhetstiden är förbi, säger Dave Gonzales, medförfattare till boken ”MCU: The reign of Marvel studios”, till SVT.

En gång var filmuniversumet en pålitlig inkomstkälla. Nu: en rad filmer och serier som får dåligt mottagande både hos kritiker och publiken, något som bland annat en granskning av Variety visar.

I fredags nådde studions senaste verk ”The Marvels” bioduken och likt de flesta filmerna och serierna de senaste åren fick den ett svalt mottagande. Filmen, som dragits med uppskjutningar och nya inspelningsdagar, väntas heller inte tjäna in sin kostnad ekonomiskt.

– De går absolut igenom en svår period, säger Dave Gonzales, som medförfattat ”MCU: The reign of marvel studios” som skildrar studions framfart.

Då var höjdpunkten

Från starten 2008, med filmer som ”The incredible Hulk” och ”Iron man”, fram till 2019 och miljardinbringande ”Avengers: Endgame” var ryktet gott.

Men i takt med att Marvel trappat upp produktionstakten och inkluderat streaming-serier har kvalitén blivit svårare att kontrollera, enligt Gonzales.

– De har tagit sig vatten över huvudet, säger han.

– Man kan säga att storhetstiden är förbi, säger han och tillägger att det är naturligt efter ett sådant storverk som ”Endgame”, där samtliga hjältar medverkar i samma film, något som inte hade gjorts förut.

Stjärna i blåsväder

Bidragande till krisen är även att Jonathan Majors, som var tänkt att spela nästkommande filmers storskurk, anklagats för bland annat misshandel, vilket har fått Marvel att överväga det kostsamma beslutet att eventuellt byta ut honom.

Men Gonzales tror inte att allt är kört för filmuniversumet riktigt än och menar att Marvel tagit sig tillbaka från svåra situationer förut, vilket han hoppas ska ske även denna gång.

– Ribban för när det är helt kört är om de ger ut en film med ”Avengers” i titeln och den floppar. Då är det över.

De senaste årens Marvelproduktioner har också kritiserats för dåliga specialeffekter. Se exemplena och Dave Gonzales som förklarar vad det beror på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.