Masha Gessen. Foto: TT

Masha Gessen till Europas ledare: Skydda Aleksijevitj

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom larm om att Nobelprisbelönade författaren Svetlana Aleksijevitj fruktade att föras bort när maskerade män försökte ta sig in i hennes bostad. Nu vill Aleksijevitjs vän, den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen, se Europas ledare agera.

Då den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj misstänkte att hon var på väg att föras bort från sitt hem av maskerade män kom flera europeiska diplomater och ambassadörer till författarens bostad för att erbjuda moraliskt stöd. Den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen uppmanar nu europeiska ledare att öppet uttala sitt stöd för Nobelpristagaren.

”Var är alla statsministrar?”

– Vi låtsas att det finns något slags samförstånd i världen och Europa om att kultur är något otroligt viktigt. Men var är alla nu? Var är alla statsministrar?, säger Gessen till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Detta är inte en fråga för EU utan för enskilda ledare att säga till Lukasjenko: den här personen måste skyddas.

Är Svetlana Aleksijevitj rädd?

– Självklart är hon rädd, säger Masha Gessen.

Vill stanna i sitt hemland

Aleksijevitj vill trots händelserna stanna kvar i sitt hemland och kommer inte att gå i exil. Det skriver Masha Gessen i The New Yorker. Gessen känner Svetlana Aleksijevitj sedan flera år och har löpande kontakt med Nobelpristagaren.

I helgen uppskattas uppemot hundra tusen personer ha deltagit i protester i Belarus huvudstad Minsk mot president Alexander Lukasjenko. Minst 400 personer lär ha gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.