Massanmälningar mot Skavlan efter Åkesson–intervju

Uppdaterad
Publicerad

Efter Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson har hundratals anmälningar kommit in till granskningsnämnden för radio och tv.

Att intervjun väckte starka känslor visar sig i antalet anmälningar till Granskningsnämnden för radio och tv. Sedan i fredags har omkring 300 anmälningar inkommit.

– Det är ett av de största antalen efter ett program, säger Peter Schierbeck, enhetschef på Myndigheten för Radio och TV.

Nämnden, som lyder under myndigheten för radio och tv har i uppgift att granska att det som sänds av svenska programföretag är i enlighet med radio– och tv–lagen. Sveriges Televisions verksamhet regleras av den lagen, liksom det sändningstillstånd som ges av regeringen.

Redan innan programmet sändes skapade Skavlans intervju stora rubriker. Efter att programmet sändes i fredags kväll tog kritiken ny fart. I intervjun gav Åkesson besked att han den 1 april återkommer som partiledare efter sin sjukskrivning.  Flera krönikörer menade att det var fel av SVT att låta Åkesson medverka i ett nöjesprogram och att en sådan intervju borde ha gjorts i ett nyhetsprogram. 

Upprört också i Norge

Tillståndet säger att programmen ska präglas av oberoende och självständighet i förhållande till staten och ekonomiska intressen, samt att programmen ska präglas av humanistiska världen och kritiskt granska omvärlden.  

Mycket av kritiken kretsar kring att Fredrik Skavlan ska ha särbehandlat Åkesson jämfört med andra politiker och att han avbröt Åkesson, som därför inte gavs möjlighet att förklara sina åsikter.

Skavlan sänds också i den norska public service–kanalen NRK  och i Norge har programmet rört upp ännu starkare känslor. Norges motsvarighet till Granskningsnämnden, Kringkastningsrådet har fått över 2.000 anmälningar sedan i fredags, vilket är rekord för ett enskilt program i Norge.

I Norge har det startats en Facebookgrupp som uppmanar till bojkott av programmet. I ett inlägg på sidan uppmanas de 12.000 följarna att anmäla programmet hos Kringskastningsrådet. I en annan länk hänvisas läsare till SVT:s Tittarservice.

NRK intervjuade i dag Fredrik Skavlan, med anledning av reaktionerna på intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Skavlan säger till NRK att han förstår de som reagerat.

– Jag förstår att många kan bli upprörda över intervjun om man inte är bekant med vem Jimmie Åkesson är och den roll han har i svensk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.