Jimmie Åkesson. Foto: TT

SD: Vi kräver ingen ursäkt av Skavlan

Uppdaterad
Publicerad
Många upprörda klagomål har kommit in till både norsk och svensk granskningsnämnd efter intervjun med Jimmie Åkesson i Skavlan. Men varken Åkesson själv, eller partiet, tänker kräva en ursäkt av programledaren.

Jimmie Åkesson själv svarar inte på frågor, han är sjukskriven tills i morgon och ger inga intervjuer. Men hans pressekreterare Henrik Vinge säger att partiet inte kommer att kräva någon ursäkt från programledaren Fredrik Skavlan, eller NRK, efter intervjun som fått många tittare att rasa.

– Nej, det tycker jag inte att vi kan göra. Det är ju alltid så när man ställer upp på en intervju att det är programledaren och produktionsteam som avgör vilka frågor som ska ställas.

Hur upplevde Jimmie själv den här intervjun?

– Han är van vid tuffa intervjuer. Men jag tror att han blev förvånad över att konceptet var lite annorlunda för honom än vad de varit för andra.

Skavlan: Åkesson var förberedd

– Det som hände var ju att själva stämningen och intervjutekniken förändrades. Jag tror att många sett kontrasten mellan hur Jimmie intervjuades och hur andra intervjuades, och reagerat för att man tycker att han får en annan typ av behandling, säger Henrik Vinge.

Fredrik Skavlan säger till SVT att han kan förstå de som reagerat på stämningsskiftet i programmet, men att Åkesson som partiledare var förberedd på att få frågor både om sjukskrivningen och om sin politik.

I en intervju med NRK säger programledaren att Åkesson är en kontroversiell person, och därför får räkna med tuffare frågor än de andra som medverkar.

– Om jag inte hade ställt tuffa frågor hade jag varit den första journalisten som hade intervjuat Jimmie Åkesson utan att ställa tuffa frågor.

Inte kränkt

I klagomålen till norska Krinkastingsrådet har personer bland annat upprörts över att intervjun var kränkande, då Åkesson inte upplevdes som helt frisk.

Men Henrik Vinge anser inte att partiledaren blev kränkt.

– Nej, jag skulle inte använda det ordet. När man ställer upp i en intervju som partiledare vet man att det kan bli tuffa frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åkesson i Skavlan

Mer i ämnet