Starka reaktioner efter Jimmie Åkesson-intervju

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning, respektlöst och offentligt förlöjligande, enligt vissa. Skickligt och bra enligt andra. Intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT–programmet Skavlan i fredags rör upp känslorna bland tittare.

SVT:s Tittarservice har varit nedringa av upprörda tittare, som irriterat sig på det sätt programledaren Fredrik Skavlan behandlade Åkesson. På Tittarservice sajt har det i nuläget skrivits  hundratals kommentarer om intervjun.

De flesta skribenterna menar att Fredrik Skavlan varit oförskämd mot Åkesson och att hans frågor var respektlösa. Kritiken handlar också om att Åkesson behandlades annorlunda än andra politiker som medverkat i programmet.

Också på Facebook och Twitter rasar kritiken. ”Såg precis som många andra Skavlan i fredags och jag har aldrig blivit så arg när jag ser hur en som kallar sig journalist trycker ner en partiledare som har mått dåligt i ett halvår. Detta va mobbing och den mest oproffsigaste intervjun jag nånsin sett. Om inte norrbaggen eller ni svt ber om ursäkt offentligt till Jimmie så har ni tappat en skavlan tittare föralltid! Skäms på er bägge två !!”, lyder ett inlägg på SVT:s officiella Facebooksida.

Regleras i lag

SVT verksamhet lyder under radio– och tv–lagen och innehållet reglar av det sändningstillstånd som utfärdas av regeringen. Tillståndet säger bland annat att verksamheten ska präglas av opartiskhet och yttrandefrihet.

Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT säger att man var beredd på att intervjun med Jimmie Åkesson skulle väcka reaktioner.

 – Det står tydligt i tillståndet att vi har en skyldighet att kommentera och kritiskt granska vår omvärld. När Jimmie Åkesson väljer att delta i Skavlan gäller det på de premisserna, precis som för alla andra som deltar i våra program, säger Sabina Rasiwala.

Skavlan sänds också i den norska Public Service–kanalen NRK. I vårt västra grannland har Åkessons medverkan också rört upp känslor och programmet har fått ett antal anmälningar till norska granskningsnämnden, Kringkastningsrådet.

I Norge är tittarna också kritiska mot det sätt som intervjun genomfördes.

Kritik också innan sändning

Redan innan programmet sändes var debatten igång. Men då handlade kritiken inte om hur intervjun gjordes utan att SVT gav Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna utrymme i ett nöjesprogram.

Skavlans redaktion beskrevs som en del av Sverigedemokraternas PR–maskineri. En av kritikerna var Dalademokratens chefredaktör Göran Greider, som skrev att: ”när underhållningsprogrammen blir nyhetskanaler har något gått fel. Det bidrar till att normalisera ett i grunden rasistiskt parti”.

– I intervjun i Skavlan i fredags  gavs Åkesson tid att reflektera kring den sjukskrivning han avslutar men också kring den politik han för. Han fick undrande frågor och han fick kritiska frågor. Och han fick gott om utrymme att beskriva hur han mår samt förklara och försvara sina åsikter, säger Rasiwala.

Thomas Hall, nöjeschef på SVT och ansvarig utgivare för Skavlan säger till SVT Nyheter att han var beredd på att intervjun skulle leda till reaktioner.

Hyllas på andra håll

Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson får dock högt betyg på andra håll. På Twitter hyllas han av opinionsbildare, politiker och medieprofiler från höger till vänster.

”Skavlan gjorde tydligen jobbet i går. Utmärkt! Låt aldrig SD slippa undan ansvar för det hat de sår.” skriver vänsterpolitikern Lars Ohly och ”Trodde aldrig det skulle hända, men ikväll är Skavlan min hjälte. Bevisade att rasismen aldrig får bli rumsren.” skriver den liberala journalisten Rakel Chukri.

Aftonbladet menar Lena Mellin att det är ”vansinnigt” att påstå att Skavlan var för hård. Hon förklarar tittarstormen med att Sverigedemokraternas sympatisörer har en högre benägenhet att höra av sig till SVT:s Tittarservice än andra grupper. Det är en analys som många stämmer in i. ”SD-fansens reaktion på Skavlan säger allt. Skavlan gjorde ett bra jobb.” skriver till exempel operasångerskan Malena Ernman på Twitter.

Artikeln har uppdaterats (2015-03-30).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.